Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En äkta Bollnäsbo har gått ur tiden

/

Karl-Erik Westin avled den 21 juli i en ålder av 78 år. Han var född i centrala Bollnäs och ägnade en stor del av sitt liv åt att dokumentera Bollnäs historia.

Annons

Han växte upp där stadshuset står i dag, på den tiden en central plats precis vid torget. Pappan var kupémästare på Posten, det vill säga sorterade post i tågvagnarna, och var en duktig orienterare. Mamman var aktiv politiker för Socialdemokraterna. Under sitt yrkesliv arbetade Karl-Erik främst inom handeln. Innan sin pensionering var han i många år lagerchef på Domus i Bollnäs.

När han som ung fick en kamera började han dokumentera miljöer i Bollnäs och det höll han på med i resten av sitt liv. I dag finns ett stort arkiv samlat med både bilder och textmaterial om Bollnäs. Jazzen i Bollnäs fick sin avdelning, Bollnäs GIF:s bandy fick sin och så vidare.

Många hörde av sig till Karl-Erik för att få uppgifter om Bollnäs historia. Han ställde då alltid upp och tog aldrig ett öre i betalt. Det var så han ville ha det. Vad som ska ske med arkivet har de anhöriga inte hunnit ta ställning till.

Bollnäs Sockens Hembygdsförening, jazz, folkmusik och Bollnäs GIF, både bandy och fotboll, var stora intressen för Karl-Erik. Under 70-talet och framåt var Karl-Erik aktiv i Bollnäs Sockens Hembygdsförening och där tillbringade han och hans familj mycket tid. Dessförinnan var han även med och bildade Bollnäs Jazzklubb. Både bandyn och fotbollen i Bollnäs följde han intensivt och intresserat. Han missade ogärna en hemmamatch så länge han orkade gå.

Karl-Erik hade även ett stort intresse av antikviteter, bland annat konst av lokala konstnärer och besökte gärna auktioner och loppisar.

Karl-Erik Westins närmast anhöriga är makan Ewa, tre barn, två barnbarn samt övrig släkt.

Mer läsning

Annons