Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berit Sundqvist – flyktingflickan från Norge har avlidit

/

Berit Sundqvist kom till Sverige som sexåring efter en dramatisk flykt från Norge. Hon sjöng jazz redan som 15-åring och reste ensam till Argentina som 70-åring. En starkt självständig kvinna är nu borta.

Annons

Familjen hette Johansen och bodde i Halden. Redan i början av den tyska ockupationen, 1940, övergav fadern familjen och flydde till Sverige.

Kvar blev modern Aase, systern Turid och Berit. Mamman var fackligt aktiv och dessutom engagerad i den norska motståndsrörelsen.

1944 fick hon besked att hon måste fly till Sverige. Berit var bara sex år men mindes den dramatiska flykten väl och berättade om den i Ljusnan så sent som i januari i år.

– Det enda mamma sa var att vi skulle åka och bada. Men jag minns att jag tyckte att det var konstigt att vi skulle ha två plagg av varje sort på oss när vi åkte.

Barnen gömdes under några mattor i en mjölkbil. Den sista biten fick de gå igenom skogen till en å som utgjorde gränsen.

Aase vadade först med treåriga Turid över ån. Sedan vände hon tillbaka för att hämta Berit.

– Mamma höll mig i famnen. Fast när vi var halvvägs över ån fick en av soldaterna på bron syn på oss och tog upp sitt gevär och började skjuta.

Aase dök under vattnet med Berit och de lyckade ta sig till den svenska sidan utan att träffas.

– När vi kom fram till Turid föll vi ihop alla tre och bara grät, mindes Berit.

Den lilla familjen kom så småningom till Edsbyn och där växte Berit upp. Hon var musikalisk, lärde sig tidigt spela dragspel och sjöng gärna. Ja, hon lär till och med ha varit med i en amatörtävling, där en jämnårig Barbro Svensson från Järvsö deltog, och vunnit.

Som 15-åring blev Berit Bolén (som hon hette sedan mamman gift om sig) sångerska i jazzbandet Swinx. Med dem turnerade hon runt på dansspelningar i hela Hälsingland. "En musikbegåvning av Guds nåde", skriver bandmedlemmen och journalisten Björn Berge. "Dessutom söt att titta på och publiken uppskattade högljutt hennes förmåga och utförsgåvor."

Sångkarriären lade hon på hyllan sedan hon blivit mamma 1956. Men musiken var viktig för henne in i det sista även om rösten inte riktigt bar på slutet.

– Hon spelade och sjöng jämt, minns dottern Laila Engstedt. Jag tror jag kan alla Taube-låtar och det är tack vare mamma.

I sin ungdom hade Berit flera jobb, bland annat som barnflicka och fotvårdsspecialist. Men redan på 60-talet började hon arbeta på Arbetsförmedlingen och där blev hon kvar till sin pensionering.

Berit var gift tre gånger. Med sin första man, Jan Nilsson, fick hon sonen Tomas 1956. Med sin andra man, Ture Engstedt, fick hon barnen Kenneth, 1960, och Laila, 1962. Hennes tredje man blev Sven-Erik Sundqvist med vilken hon fick sonen Ola 1977.

Berit älskade att läsa. Aftonbladet, Expressen och Ljusnan var en självklarhet varje dag och hon slukade böcker under hela sitt liv.

En annan sak hon älskade var att resa och uppleva nya länder. Efter pensioneringen bodde hon ensam i sex år i Turkiet.

– Där köpte hon dagstidningar och löste barnkorsorden. På så sätt lärde hon sig turkiska, minns Laila.

Berit reste alltid ensam, till exempel när hon båtluffade runt de grekiska öarna. Som 70-åring reste hon till Argentina.

– Hon åkte dit bara för att hon älskade tango och så gärna ville se det i verkligheten, säger Laila.

Ännu på slutet fanns tankar på nya resor.

– Det sista hon pratade om var att hon ville åka Hurtigruten.

Men den resan till Norge blev aldrig av. Berit Sundqvist avled den 1 augusti i en ålder av 78 år.

Hennes närmast anhöriga är barnen Tomas, Kenneth, Laila och Ola med familjer, barnbarn, barnbarnsbarn samt två systrar med familjer.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons