Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskad lärare med rötter i Kilafors har avlidit

/

Barbro Eriksson Roehrdanz avled den 28 juni i en ålder av 76 år. Hon var uppvuxen i Kilafors men flyttade 1957 till Minnesota, USA, där hon blev en älskad lärare i svenska.

Annons

Hon föddes 1938, som dotter till Gunborg och Roland Eriksson som drev ett bageri i Kilafors. Hennes enda syskon, systern Brith, flyttade också till USA och bor i dag i Kalifornien. Under uppväxten tyckte Barbro mycket om gymnastik, skidåkning och simning.

1957, som 19-åring, flyttade Barbro till Minnesota och fick jobb som kontorist på försäkringsbolaget Prudential. En höjdpunkt var när hon 1959 utsågs till "prinsessa" på den stora Aquatennial-festivalen i Minneapolis.

1964 gifte hon sig med George Roehrdanz. Bröllopet hölls i Kilafors. Familjen fick fyra barn: Charles, Fredrik, Alexandra och Erik.

Barbro vidareutbildades sig på University of Minnesota och tog en BA (motsvarande fil kand). Ett 40-tal år jobbade hon sedan på American Swedish Institute, bland annat som en älskad lärare i svenska för hundratals elever. Hon sjöng gärna svenska sånger för sina elever och berättade för dem om Hälsingland. Över 200 personer kom till minnesceremonin på American Swedish Institute den 14 juli.

I institutets nyhetsbrev skrev hon två språkkolumner, "Säg det på svenska" och "Hej! Jag heter Erik", som spreds över hela USA. Hon fick ofta hjälpa till med översättningar och med sin kunskap om svensk kultur. 1980 gav hon ut "A Guide to Swedish America".

På fritiden var Barbro en duktig kock. Hon engagerade sig gärna i Luciafirande, julbasarer med mera och var en av grundarna till den lokala Svea Club. Hon läste mycket böcker men älskade också att vistas utomhus, gärna vid stugan på stranden till Big Thunder Lake i norra Minnesota, hennes "Little Sweden".

Barbro Eriksson Roehrdanz närmast anhöriga är fyra barn, fyra barnbarn, en syster samt övrig släkt.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons