Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsfall, Maj-Lis Engberg: 44 år inom skolans tjänst

Förra lärarinnan och rektorn Maj-Lis Engberg, född Fredriksson, avled hastigt natten mot söndagen i en ålder av 85 år. 

Hon föddes och växte upp i den då idylliska byn Sjulhamre i Ljusdal intill Kyrksjöns strand, där hon som barn hade sina blomsterängar och skridskoisar och hon blev bygden trogen i hela sitt liv. 

Efter avslutad skolgång och realexamen läste hon på småskollärarseminariet i Härnösand i två år och fick sin första lärartjänst som 20-åring höstterminen 1954 i Bollnäs och vårterminen 1955 i Arbrå.

Från höstterminen 1955 jobba hon sedan som lärare inom Ljusdal på olika skolor och i olika lokaler.

På vårterminen 1968 började hon på den nybyggda Gärdeåsskolan där hon blev kvar i 25 år som lärare, speciallärare, och från slutet på 1980-talet, som rektor. Hon jobbade som rektor på Gärdeåsskolan fram till och med höstterminen 1992 då hon fick en tjänst som rektor vid Tallåsens skola där hon var kvar fram till att hon gick i pension 1997 efter 44 år inom skolans tjänst. 

Mängder av skolbarn i flera generationer har passerat under hennes mångåriga gärning, och hon kom ihåg namnen på de allra flesta elever och lärare som passerat genom åren. Hon vurmade speciellt för de med läs- och skrivsvårigheter.

Redan som 15-åring träffade hon sin blivande make, Sven Engberg från grannbyn Kläppa, som hon var gift med från 1955 fram till hans död 1985. Med honom fick hon sönerna Peter 1962, och Magnus 1967 – samma år som familjen flyttade in i sitt nybyggda hus där hon kom att bo fram till sin död. 

Vid sidan av arbetet och efter pensioneringen var hennes stora intressen familjen och att pyssla om hemmet med alla blommor som var hennes stora intresse genom livet.

Hon läste mycket böcker och tidningar och tyckte mycket om att resa, framför allt med familjen till Dalarna sommartid och till Härjedalsfjällen höst och vintertid, men det blev även många utlandsresor med väninnan Ellenor Cahling.

Hon följde även med stort intresse bland annat nyheter och idrottshändelser på tv och då framförallt längdskidåkning.

Maj-Lis var även knuten till Rebeckalogen i många år och träffade kontinuerligt sina gamla kollegor.

Hon sörjes djupt vid sin bortgång närmast av sönerna med respektive, fyra barnbarn, två barnbarnsbarn, fyra syskon, övrig släkt och många vänner.