Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsfall Bertil Larsson, Norrala/Seattle

Bertil Larsson, Seattle, har avlidit i en ålder av 93 år.

Han var född som äldst av fyra syskon på en bondgård i Norrala.

Bertil Larsson gick verkstadsskola i Sandarne, och flyttade sedan till Sandviken och därefter Kungsgården där han bildade familj.

1956 tog han hustrun och dottern med sig till USA. Han hade bara tänkt stanna några år, men det kom att bli hela livet.

När han flyttade till USA kunde han ingen engelska. Första arbetsdagen i det nya landet tog Bertil bussen till arbetet. Han visste inte vart han skulle kliva av men hade en lapp med sig som han lämnade till busschauffören som släppte av honom på rätt busshållplats.

Bertil Larsson jobbade som snickare. Först som anställd och senare som egen företagare. Han köpte mark där han byggde hus för att sedan sälja. Vid åtminstone två tillfällen var han i Alaska och byggt fiskefabriker.

Han var sedan ungdomsåren väldigt idrottsintresserad. Fotboll och skidor tillhörde favoritsporterna.

I ungdomsåren tränade han bland annat med Marma, som senare spelade division 2. I USA fortsatte han med fotbollen, och utbildade sig bland annat till fotbollsdomare. Intresset för skidåkning höll också i sig genom hela livet. Han har åkt flera Vasalopp och andra långlopp, och fungerade även som tränare i utförsåkning i USA.

Bertil släppte aldrig kontakten med sin gamla hembygd, senast år 2017 besökte han Hälsingland för att vara med och fira lillebror Elofs 90-årsdag. Genom åren kom det att bli mellan 50 och 60 resor hem till Sverige.

Närmast anhöriga är tre döttrar i USA, samt syskonen i Norrala och Iggesund.