Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsfall Åke Eklund

Åke I J Eklund, Säversta, Bollnäs, har avlidit i en ålder av 82 år.

Åke I J Eklund började jobba i sin pappas plåtslagerirörelse redan som 15-åring. Det var Åke Eklunds farfar G A Eklund, som startade plåtslageriet i Söderhamn redan år 1871.

Efter en brand, då farfadern förlorade allt, flyttade han med firman till Bollnäs. G A Eklund kom sedan att vara med och lägga grunden till Bollnäs hantverksförening år 1892, och var med och bildade Sveriges plåtslagarmästares förening.

Plåtslageriet gick med andra ord i släkten, och Åke Eklunds far Carl E J Eklund lämnade så småningom över rörelsen till Åke, som sedan, i sin tur, kom att lämna över rörelsen till sonen Mikael när han gick i pension.

Åke Eklund trivdes alltid med sitt arbete, och fortsatte jobba lite även efter pensionen. Det finns nog knappt ett gammalt plåttak i Bollnäs som han inte arbetat på.

Han förkovrade sig inom olika områden som byggplåt, ventilation, byggnormer och företagsekonomi. Han var även engagerad som sekreterare i Hälsinglands plåtslagerimästares förening. Under 1980-talet var han ordförande i Bollnäs hantverksförening, SHIO, och senare ordförande i byggnadsföreningen Hantverkshuset. Åke Eklund var även med och ombildade föreningen till stiftelsen Hantverkshuset, och fungerade som ordförande fram till år 2005.

Åke Eklund var noga med att hålla sig i form då arbetet som plåtslagare var mycket fysiskt krävande. Han gick regelbundet på gymnastik sedan 20-årsåldern. Även efter pensionen fortsatte han att träna på gym och dansa ett par gånger i veckan.

Dans var ett stort intresse som han delade med sin hustru. Sedan 1960 var han gift med Eevi, född Korkeaniemi, från Pello, Finland.

Förutom huset i Säversta, har de tillbringat mycket tid i sin stuga vid Lillnien, Vallsta, som Åke själv byggt. Där trivdes Åke som bäst och samlade ofta barn, barnbarn, släkt och vänner till friluftsaktiviteter och samkväm.

Närmast anhöriga är makan Eevi, samt tre barn med familjer.