Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsfall, Aina Jansson, Marmaverken: En skicklig förhandlingsombudsman

Före detta fackliga ombudsmannen Aina Jansson avled på Bollnäs sjukhus den 27 april 2020.

Aina föddes 1943 i Bollnäs kommun den 22 juli. Två dagar tidigare föddes hennes tvillingbroder Sten Hansson, som också han lämnat jordelivet.

Aina blev fosterbarn hos sin biologiska moster Ester Persson med maken Per Persson.

Efter avslutad skolgång flyttade hon och gick en utbildning på lanthushållsskola. Hon flyttade sedan till Åtvidaberg och arbetade på Facit. Hon gifte sig med Dan Göransson och fick två flickor Anette 1964 och Catarina 1968. 1980 blev äktenskapet upplöst genom äktenskapsskillnad.

Sitt fackliga arbete började på Handels i Linköping som kontorist. Efter genomgångna längre fackliga utbildningar på Brunnsviks LO-skola i Dalarna, samt LO-skolan på Runö utanför Stockholm sökte hon och fick en tjänst som ombudsman inom Handels avdelning i Ludvika. 1984 träffade hon sin make Sven Erik Jansson och gifte sig med honom i Borlänge 1985.

1989 sökte hon och fick tjänsten som 1:e ombudsman i Handels avdelning i Söderhamn varvid hon och hennes make flyttade till Söderhamn. Aina var en mycket skicklig förhandlingsombudsman och utbildare i fackliga frågor, många medlemmar fick sina fackliga kunskaper genom henne.

Efter pensionering var Aina aktiv inom föreningslivet i Söderhamn. Hon var ordförande i Föreningen Hjärt Lung Söderhamn under ett antal år. Inom PRO var hon aktiv bland annat i PRO Gävleborgs distrikts valberedning, i PRO Sandarne valdes hon till ordförande och verkade där ett antal år, hon var också engagerad i PRO Samorganisation.

I övrigt var hennes intressen att vara i skog och mark, hon älskade att fiska i havet och i sjön Marmen. Hon var också med i PRO-kören PRO-Tonerna.

2002 köpte Aina och maken Sven Erik en bostadsrätt i Marmaverken där de bodde tills Aina lämnade jordelivet.

En levnadsglad och god människa har lämnat oss!