Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Döden slutar"-tecknaren får stipendium

Serietecknaren Robin Larsson får Söderhamns kommuns kulturstipendium för unga. För Kurirens läsare är han bekant genom sin lördagsserie "Döden slutar".

Stipendiet på 20 000 kronor delas ut av kommunens kultur- och samhällsutvecklingsnämnd, till "konstnärligt aktiva ungdomar under 25 år med en lovande utveckling", som det heter i nämndens kriterier.

– Det är givetvis jättekul på alla sätt! Framför allt innebär det att jag kan fortsätta med det jag tycker om utan att oroa mig så mycket för vardagen. Sedan är det en stor bekräftelse, ett erkännande av att man gjort någonting rätt i alla fall, säger Robin Larsson.

Jo, så verkar det ju. Och den som ritar serier kan nog behöva lite uppmuntran emellanåt. Bakom en enda ruta ligger många timmars arbete, som det dessutom är svårt att få någon ekonomi i. Särskilt när man som Robin Larsson arbetar i stripformatet (korta, enradiga serier med en poäng i sista rutan).

– Det går väldigt fort att läsa, men kan ta en hel arbetsdag att rita. Man har både bild och text att arbeta med, vilket gör det lite extra krävande, säger han.

"Döden slutar" är en rolig och lite bisarr serie om hur Döden får nog av sitt arbete och säger upp sig. Men både den och Robin Larssons övriga serier rymmer också diskbänksrealistiska betraktelser av livet och samhället.

I motiveringen till stipendiet står att Robin Larsson "på ett allvarligt men humoristiskt sätt belyser aktuella ämnen i dagens samhälle".

– Det politiska och samhällsfrågorna har kommit på senare tid. Jag skriver egentligen bara vad jag själv varit med om som ung arbetssökande, och jag eftersträvar att göra ett porträtt av vårt samhälle utan att det blir pretentiöst. Humor och självdistans är viktigt när man ska skildra något politiskt, säger han.

Robin Larsson bor i Vannsätter, där han också är uppvuxen. Tillsammans med kompanjonen Robert Pettersson ger han ut serietidningen Rob & Bob med vänner, vars nya nummer ska komma ut lagom till Stockholms internationella seriefestival 15-18 maj.

– Det är det stora evenemanget. Vi ska ha en releasefest och styra upp flyers och affischer, säger Robin Larsson.

I tidningen publicerar Robin och Robert både sig själva och andra tecknare från runt om i landet. I det senaste numret medverkar även två danska tecknare. På hemsidan robochbob.se finns äldre nummer till försäljning, liksom en del kringprodukter som klistermärken och tygkassar.

– Tecknade serier är huvudgrejen, men sedan gäller det att göra lite annat för att hålla kreativiteten uppe. Framför allt är det fruktansvärt kul att hålla på med och det är det som är motorn just nu, säger Robin Larsson.