Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurens intresse i sista hand

Det finns en väldigt stark föreställning om att svenskt kött innebär hänsyn till djuren. Detta trots att grisar och kycklingar lever hela sina liv inomhus.

”Om grisarnas välfärd inte lönar sig, då ryker välfärden, såvida den inte är lagstadgad”. Så säger grisuppfödaren Bengt Siggelin i DN 16/8.

Uttalandet är ett uttryck för samhällets syn på djur som produktionsenheter snarare än de kännande och upplevande individer de är. Uppfödare och politiker vill ha ”human djurhållning”, men djurens intressen hamnar alltid i sista hand.

Det finns en väldigt stark föreställning om att svenskt kött innebär hänsyn till djuren. Detta trots att grisar och kycklingar lever hela sina liv inomhus på en yta av cirka 1 gris per kvadratmeter respektive upp till 24 kycklingar per kvadratmeter.

Även svenska djur dödas när de inte är lönsamma längre vilket är en allvarlig kränkning av den grundläggande rättigheten hos kännande individer att inte dödas. Även om det är värre någon annanstans gör det inte utnyttjande av djur berättigat här.

Malte Lindstam

Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel