Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurägare lät ko ligga död i hage

En självdöd ko låg i hagen, tjurarna hade diarré. Djuren var magra och smutsiga, och i fodret fanns avföring. Det är några av flera brister som en djurägare nu åtalas för.

Annons

Vanvården har ägt rum på en gård i Hudiksvalls kommun, och kom till myndigheternas kännedom genom en anonym anmälan.

På gården bedrevs köttdjursuppfödning, och där djurskyddsinspektören kom för inspektion, i början av mars, noterades stora brister i djurhållningen. Avelstjurar, ungtjurar, kvigor och kor hölls i en grupp, med risk för att för unga kvigor kunde bli betäckta. Vissa av de vuxna djuren hade horn, vilket ökar risken för skador, och minst 30 av djuren saknade ligghall och torr och ren liggplats.

Vattentillgången var otillräcklig, mjölkkorna var magra, och djuren fick inte sitt foder i foderhäckar. De låg i fodret, och det fanns också avföring i fodret. Den döda kon låg i samma hage som de övriga djuren, och stängslingen var i allmänhet otillräcklig.

Djurägaren åtalas nu för brott mot djurskyddslagen.