Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurägare i Järvsö får inte behålla får

En djurägare i Järvsö får inte behålla sina djur, sedan länsstyrelsen ingripit och omhändertagit samtliga djur på gården, sedan det konstaterats vanvård. Djurägaren överklagade länsstyrelsens beslut, men nu har förvaltningsdomstolen i Falun avslagit överklagan.

Annons

Det var i oktober i fjol som länsstyrelsen beslutade att omhänderta samtliga djur i Järvsöbons fårbesättning. Veterinär konstaterade att djuren utsatts för lidande, framförallt på grund av svält. Tillsynen och utfordringen var bristfällig, fåren var förorenade av gödsel, klövvård var eftersatt och det fanns stor risk för inavel då baggar och tackor gick tillsammans.

Länsstyrelsen beslutade omhänderta de 39 fåren i besättningen och att de antingen skulle säljas eller överlåtas på annan eller om det inte gick, skulle fåren avlivas.

Det beslutet står nu fast efter förvaltningsdomstolens prövning.