Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djur som kostar polisen miljoner

De senaste sex åren har polisen förlorat drygt 1,6 miljoner kronor eftersom djurägare inte alltid betalar tillbaka vid djuromhändertaganden.

– Jag har en del ärenden som är fyra, fem år gamla. Det här är ju skattebetalarnas pengar som vi försöker få tillbaka, säger Hans-Olof Sundström, polisinspektör med ansvar för djurfrågor.

När länsstyrelsen beslutar om att djur ska omhändertas enligt djurskyddslagen, är det polisens ansvar att stå för transport och uppstallning tills det finns ett beslut vad som ska hända med djuret.

De senaste sex åren har polisen omhändertagit drygt 5 600 djur. I statistiken ryms allt från råttor till större vanvårdsfall med många djur. Lantbruksdjur hör till de dyraste djuren att omhänderta och det är svårt för polisen att få tillbaka alla pengar när djuren säljs eller slaktas.

– Vi skickar en faktura till djurägaren som får yttra sig om kostnaden. Sedan kommer det ett beslut från oss och djurhållaren har då tre veckor på sig att överklaga till förvaltningsrätten. Det slutar ofta med att de struntar i att betala och då går det till kronofogden och sen till kammarkollegiet som kan stämma civilrättsligt, säger Hans-Olof Sundström.

Eftersom ett ärende kan pågå i flera år så syns det stora skillnader mellan åren i statistiken. 2008 befarande polisen att de förlorade drygt 53 000 kronor. Året efter var förlusten drygt 955 000 kronor.

Ett djurärende faktureras inte förrän allt är färdigbehandlat vilket innebär att det sällan faktureras samma år som kostnaden uppstår.

– Det kan vara en lång process. Hur stor förlusten är påverkas även av om det till exempel varit ett större vanvårdsfall som krävt stora veterinärkostnader, förklarar Ulla Alderhed-Lindegren som är ekonomisk handläggare hos Gävleborgspolisen.

De svåraste djuren att placera är katter.

– Katter låter trivialt men man vet aldrig var man ska göra av dem. Det är ofta fullt på katthemmen och det händer att vi måste avvakta med omhändertagandet för att hitta plats, säger Hans-Olof Sundström.

Han har jobbat med djuromhändertaganden i drygt fem år och han tycker att anmälningsfrekvensen ökar.

– Man kan göra en anonym anmälan till länsstyrelsen så det är mycket mer som kommer fram idag. När det gäller lantbruksdjur tycker jag att grannarna hjälpte varandra mer förut, nu tittar man bara och ser att det går åt helvete och sen ringer man och gör en anmälan, säger Hans-Olof Sundström.