Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dixie mår bra i nytt hem

Dixie är en av de 25 vanvårdade hundarna som omhändertogs i januari förra året hos en hundägare i Hudiksvalls kommun. I dag lapar hon sol hos sina nya ägare och umgås med sin nya kompis Baloo.

När nyheten kom att ett stort antal hundar vanvårdats och behövde nya ägare letade Ulla och Sofia från Dellenbygden efter en ny lekkamrat till deras gamla trotjänare Baloo. Vid midsommar förra året miste han sin lekkamrat Virus på dennes 14-årsdag och kände sig ensam.

– Han grät. Baloo är gammal, han är 13 år. Han vill vara pigg, men det är han inte. Vi letade efter en hund som inte var för busig till nytt sällskap, säger Ulla.

På ett hundpensionat i Järvsö fanns 14 av de hundar som blivit omhändertagna. Där hittade Ulla och Sofia Dixie, som är en griffon bruxellois och sju år gammal.

– När vi såg henne första gången var hon så smal. Vid veterinärbesiktningen vägde hon bara 2,4 kilo. Nu har hon ätit upp sig, och väger 3 eller 3,5 kilo, säger Ulla.

Lena Scharin är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg. Hon berättar att bara en av de 25 hundarna som omhändertogs behövde avlivas.

– Fem av hundarna var sjuka, men bara så pass att det lätt skulle gå att ordna. Åtta bedömdes som så sjuka att de fick avlivas om de inte placerades. Men det var bara en som behövde avlivas, säger Lena Scharin.

En del av hundarna såldes billigare än de andra, eftersom flera behövde ingrepp och medicinering livet ut, och att den kostnaden togs i beaktning. Dixie har inga större problem längre, men tar fortfarande avmaskningsmedel.

Hur ofta omhändertar ni djur?

– Det kan vara flera varje vecka i länet. Mängden djur har ökat och en del som skaffar dem har inte förutsättningar att ta hand om dem. En del har inte ens råd att ta bort dem.

Vad gör man om man mår dåligt och känner att man inte kan ta hand om sina djur?

– Om man har en viss handlingsberedskap kan man sätta ut en annons. Om djuret är friskt och har en chans till liv, kan man försöka ett hitta annat hem åt det. Katter har svårare än andra djur att anpassa sig till ett nytt hem. Så om man har en gammal katt, och den inte har någon som känner den som kan ta hand om den, så kan det vara bättre att ta bort den, säger Lena Scharin.

Fotnot: Av sekretesskäl publiceras inte ägarnas efternamn.