Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränaren hoppar av topplaget Ljusne –Forsgren tar över: "Energin tog slut"

Serieledning med fyra poäng och tre matcher kvar i fyran.
Då väljer Ljusnes tränare Patrik Kihlström att lämna med omedelbar verkan.
– Jag har varken tid eller energi, det blir bäst både för mig och laget, säger42-åringen från Lingbo.
Det blir istället Klas Forsgren som ska leda Laik vidare mot trean.

Annons

Det händer ju att tränare lämnar, eller får kicken, från ett bottenlag som behöver en nytändning.

Läs mer: Fick rätt om ett "roligare" Ljusne

Mer sällsynt är att en tränare hoppar av ett topplag med grepp om seriesegern.

Saeed Khemisi – drivande och teknisk spelmotor i Ljusne AIK.

Men Ljusnes tränare Patrik Kihlström, ny för säsongen, såg ingen annan utväg.

– Under hösten har jag känt att tiden inte räckt till för allt runt omkring. Jag har liksom bara varit på plats under träningar och match, men samtidigt inte varit helt närvarande i huvudet. Det har varit väldigt stressande, säger Patrik Kihlström, som vill fokusera mer på familjen (sambo och barn) i Lingbo och ett krävande jobb som resande säljare i byggbranschen.

– Det handlar om resor från Gävle till Kiruna. Under uppehållet jobbade jag stenhårt i Norrbotten. Det här funkar inte så bra längre, och jag tror spelarna märker att jag inte är där på rätt sätt också, säger Kihlström, som tog över i Ljusne efter tre säsonger som tränare i division 3-laget Järbo.

Han har tidigare även en treårig sejour som tränare i Ockelbo, när laget startade om i sexan.

Läs mer: Så var läget före seriestarten

När sedan Ljusne började segla i medvind under vårsäsongen, då trivdes även Patrik Kihlström.

Ljusne har levererat som aldrig förr, och toppar fyran med tre omgångar kvar att spela.

– Våren var bara så kul, särskilt som resultaten gick vår väg. Och det är ett fantastiskt gäng, inte minst Stefan Bergenholtz är en fantastisk person. Men det är som jag är två helt olika personer på våren och hösten. Nu måste jag tänka på hälsan, och tror även laget kan behöva en nytändning, säger Patrik Kihlström.

En hemmamatch återstår, mot Hällbo på söndag. Kommer du att vara på plats på Ljusneborg då?

– Ja, det tror jag nog kan hända.

Ljusnes rutinerade lagkapten Marcus Bergenholtz bekräftar att det inte handlar om någon schism mellan spelartruppen och tränare Kihlström.

– Nej, absolut inte. Det är Patrik som väljer att lämna och det är ju tråkigt att det ska bli så här. Men det är klart att vi också har märkt att han haft fokus någon annanstans, säger den 34-årige mittbacken, tacksam för tiden med Patrik Kihlström som tränare.

– En bra tränare och en glädjespridare, vi har haft en bra stämning och inga problem. Det här är nåt vi kommit överens om, och jag tror vi blir ganska nöjda allihopa. Det var lyckat att vi kunde hitta en snabb och bra lösning när Klas Forsgren kliver in, säger Marcus Bergenholtz, med en knuten näve efter 0–3 mot Delsbo senast.

– Vi var inte på rätt nivå, nu ska vi ta oss i kragen och knyta ihop den här säcken.

Klas Forsgren under ett av sina få inhopp som spelare den här säsongen, nu har han blixtinkallats som tränare i Ljusne AIK.

Och förste kraghållare i de tre matcher som återstår blir alltså Klas Forsgren, en profil både som spelare och tränare.

Dessutom lite av ett liknande fall då han, efter fyra månader, hoppade av som ny tränare i Söderhamns FF inför säsongen. Även han kände då att tiden och energin inte räckte till.

– Men det här ska fungera, det är ju så kort tid kvar. Jag fick frågan bara för någon dag sedan, säger Klas Forsgren, 41-åringen som står noterad för tio matcher på Ljusnes mittfält den här säsongen.

– Jag har väl spelat i tre-fyra matcher kanske, kroppen höll inte riktigt för det här längre. Jag har inte varit med mycket alls i höst, och nu ska jag checka av hur gruppen mår. Sedan vill jag såklart ro det här i hamn, säger Klas Forsgren.

Med tre matcher kvar i division 4 toppar Ljusne med 44 poäng, fyra poäng före jagande Edsbyn. I den näst sista omgången fredagen den 23 september möts lagen på Ön i Edsbyn.

Läs mer: Medvinden startade inomhus

Mer läsning

Annons