Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusne ångar på i topp när Ivan "den förträfflige" sänkte Stugsund

Sex mål på två matcher – och sexton totalt. Och det trots att han missat fem matcher med sitt ständiga ryggproblem. – Jag kan inte träna fotboll, men matcher funkar bättre, säger Ivan Levoshko, 24-åringen som bombade in båda målen när Ljusne sänkte Stugsund med 2–1 på bortaplan.

Annons

Det blev en frän vecka i fyran för Ivan Levoshko.

Han är Ivan "den förtäfflige" för topplaget Ljusne, men snarare Ivan " den förskräcklige" för motståndarna.

Ivan Levoshko, målfarlig profil i Ljusne AIK.

Han gjorde fyra av målen när Ljusne skrotade jumbon Färila med 6–0.

Och även på Nymålavallen i Stugsund på fredagen hade Ivan "den förskräcklige" tagit med sitt bästa krut, och då kan det dundra rätt rejält.

– Jag visste faktiskt inte riktigt vad jag skulle göra i det läget, så det var väl lika bra att skjuta, säger den kraftfulle forwarden om sitt första mål mot Stugsund.

Det var mitt i första halvlek som den första bomben briserade från högerkanten. Ett lika elegant som överraskande vinkelskott där Stugsunds målvakt Alexander Blom bara hann fingra lite på bollen innan den dök ned i bortre gaveln.

Läs mer: Läget i toppen inför hösten

– Det blev ju ganska bra till slut, säger en blygsam Ivan Levoshko, som inte gärna bullrar så högt om sina egna förtjänster.

Han plockar fram dem på planen i stället, och inte minst den ansenliga skottstyrkan.

Den visade Levoshko igen mitt i andra halvlek när han dundrade in sin egen retur till 2–0, och segergreppet kopplat.

Ivan Levoshko (nickar) och Kim Vestin, fyrans hetaste anfallsduo som tillsammans gjort 32 mål.

Den öppnande passningen från vänsterkanten kom från Kim Vestin, det var ingen slump.

– Vi funkar så bra tillsammans. Vi behöver liksom knappt titta, men vet alltid var vi har varandra. Vi har passat varandra till många av våra mål, säger Ivan Levoshko, nu i delad ledning i skytteligan med sina 16 mål – lika många som just Kim Vestin och Norralas striker Jonas Lööw Ohlson.

Den här gången kom Vestin bara väldigt nära efter några kvicka vändningar i straffområdet. Särskilt strax efter första målet när han drog ett vänsterskott i ribban.

Lite senare i första halvlek var Vestin het igen när han elegant rundade sista back, men blev stoppad av en perfekt utrusande Alexander Blom.

Det är extra imponerande att Ivan Levoshko (mamma är från Ryssland) gjort sina mål på bara 13 matcher, och trots ständigt problem med ryggen.

Saeed Khemisi, spelmotor och bollvinnare i Ljusne, var matchens lirare på Nymålavallen.

Det är ett mystiskt besvär som började redan för tio år sedan, när han som ung talang drog till Söderhamns FF. En sehjour som varade fem säsonger, och även innebar en hel del spel i samarbetsföreningen Stugsund.

– Det handlar egentligen inte om någon utpräglad smärta, men jag blir helt stel och liksom tappar koordinationen med benen. Jag har sökt hjälp på många håll, men det är svårt att hitta någon bot, berättar Levoshko, som de tre senaste åren haft det extra besvärligt.

– Förra säsongen spelade jag knappt alls, gjorde bara några enstaka inhopp och en gång som målvakt. Nu går det lite bättre, med hästliniment funkar det oftast ganska bra i matcherna ändå. Men på träningar handlar det mest om rehab hela tiden, säger 24-åringen som sommarjobbar som snickare, men snart börjar andra året på den treåriga utbildningen (i Gävle) till samhällsplanerare.

Alexander Blom, målvakt i Stugsunds IK som såg till att hålla liv i matchen.

Ljusne var som väntat det drivande laget på Nymålavallen, men unga Stugsund stretade emot bra även om den mesta energin fick läggas i defensiven.

Och med dryga kvarten kvar tändes hoppets låga när Tomas Rehnman kunde reducera på straff, sedan Dawuda Wulampah inte hängt med i Obeid Hassans snabb ryck i straffområdet.

Läs mer: Stugsunds nye tränare siktade högt

Det blev också några darriga slutminuter när Stugsund kunde lyfta spelet högre upp i poängjakten. Och det var ingen dålig insats av laget som startade serien så bra, men som efter sju (!) kryss har en del jobb kvar innan kontraktet är säkrat.

Men Ljusne höll undan till rättvis seger, den åttonde raka på bortaplan. Det är hemma på Ljusneborg som laget tappat sina åtta poäng.

Läs mer: Spelarenkäten inför division 4

Fotboll – Division 4

Stugsund–Ljusne 1–2 (0–1)

Mål: 0–1 (27) och 0–2 (65) Ivan Levoshko, 1–2 (72) Tomas Rehnman, straff.

Domare: Johnny P Sundberg, Bollnäs.

Publik: Cirka 75.

Mer läsning

Annons