Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyn attackerar med nytt vapen på Ljusneborg – Andreas Sipuri tillbaka från Sandviken: "Det här ska bli skoj"

På onsdagkväll vankas en toppmatch som kan kallas tidig seriefinal.
Och då kommer Edsbyn för att utmana topplaget Ljusne med extra krut.
Klassliraren Andreas Sipuri gör comeback i rödvitt efter sju säsonger på högre nivå i Sandvikens IF.
– Det ska bli skoj, även om jag är matchotränad, säger den kraftfulle 28-åringen.

Annons

Familjen Sipuri kom till Hälsingland och Edsbyn från hemstaden Luleå i mitten av 2000-talet.

Tonåringen Andreas visade snabbt extraordinär talang i såväl fotboll som badminton.

Under sju säsonger var Andreas Sipuri en stark offensiv lirare i Sandvikens IF.

– Men det fick så småningom bli mest fokus på fotbollen, jag vet inte riktigt varför. Nu spelar jag badminton bara lite sporadiskt, säger Andreas Sipuri, som efter några säsonger i Edsbyns A-lag testade vingarna med Östersunds FK, som då spelade i division 1.

Läs mer: tackade nej till ABK

– Men det var ett stort steg, det blev tufft att ta en plats, och jag lånades ut under säsongen till Sollefteå GIF. Sedan drog jag vidare till Sandvikens IF, och där har jag blivit kvar, berättar Andreas Sipuri, som spelat de senaste sju säsongerna i SIF – två i division 1 och fem i tvåan.

Men inför den här säsongen lade han i handbromsen, och gjorde en ny prioritering.

– Jag fick ett bra jobb som personlig tränare i Sandviken, samtidigt som jag pluggar heltid till hälsopedagog. Tiden ville inte riktigt räcka till för den satsning som krävs i Sandviken. Dessutom vill man ju ha lite fritid. Kanske behövde jag också en andningspaus från fotbollen, säger Sipuri, som har sin bas i Gävle tillsammans med sambon Anna Eriksson från Bollnäs.

Under åren i Sandviken har han ytterligare utvecklat sina kvaliteter som en kraftfull offensiv spelare på vänsterkanten.

Det är givet att Edsbyn får in spetskvalitet som kan få stor betydelse i toppstriden i fyran.

Tränare Jens Westh är ganska nöjd med det.

– Visst spelar spetslirare en ganska stor roll på den här nivån. Det är ju stort fokus på Aimen Sewed, men nu får vi två på spelare med särskilt stor offensiv kompetens. Det kan bli en intressant höst, säger tränare Westh.

Själv vill Andreas Sipuri gärna dämpa förväntningarna en aning.

– Det är länge sedan jag spelade en match nu, men konditionen är ju inget problem. Den här pausen har också gett ny energi, nu är jag ännu mer sugen på att spela fotboll igen, säger Sipuri, som också gillar läget där Edsbyn inför kvällens toppfajt ligger tvåa i tabellen med två poäng upp till topplaget Ljusne AIK.

– Såklart det är roligare att komma till ett lag som är med i toppstriden och jagar serieseger, än ett bottenlag som kämpar för kontrakt, säger Andreas Sipuri, som kommer att hänga på hela säsongen ut, i mer eller mindre grad.

– Jag vill ju gärna vara med och träna en del också. Men vi får se hur allt funkar med jobbet och pendling, helt enkelt.

Lista: Här är vårens toppar och floppar i fyran

Mer läsning

Annons