Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman: Ingen given favorit – då blir "Hälsingeallsvenskan" hetare än på många år

En del gillar att kalla den för "Hälsingeallsvenskan". Och det kan ju kännas lite väl pompöst, men det finns samtidigt ett mått av sanning där.

Annons

Division 4 Hälsingland är en serie som engagerar många, både på och utanför de lokala arenorna.

Kommer Norrala och Edsbyn att tampas i toppen den här säsongen?

Den här säsongen har den dessutom alla förutsättningar att bli både hetare och mer oviss än på flera år.

De senaste säsongerna har varit ganska odramatiska, åtminstone vad gäller toppstriden.

Där har förhandsfavoriter också levererat, och (i de flesta fall) dessutom gjort det i stor stil.

Förra säsongen seglade Iggesund iväg tidigt och hade till slut hela 21 (!) poäng ned till tvåan Ljusne AIK.

Läs mer: Iggesund skrällde direkt i trean

2014 vann Bollnäs med tio tunga poäng ned till jagande Iggesund.

2013 är undantaget då Strand tog hem fyran med bara tre poäng upp på Ljusdal.

Läs mer: BGIF bäst i derbypremiär

2012 skyfflade Söderhamns FF in hela 63 poäng, och var med 21 segrar bra nära den perfekta säsongen. Ljusne var tvåa med 47 poäng.

Läs mer: SFF tappade i hemmapremiär

Inför den här säsongen är det inte lika lätt att peka ut en given favorit. Det handlar snarare om en liten flock, plus därtill någon joker som kan komma att hänga på i täten.

Ungefär så resonerar också experterna som sätter oddsen hos NordicBet.

Där tippas det bli en trio favoriter som gör upp och som samtliga ger tre gånger pengarna vid seriesegern – Ljusne AIK, Norrala IF och Hällbo IF.

Jag kan lätt köpa Ljusne som lågoddsare, ett etablerat topplag som legat på lut några år. Ljusne kommer nu till spel med bara en förlust under försäsongen, plus seger i futsal-KM, och en bredare trupp.

Och även trots Stefan Hanssons sena avhopp som tränare, så talar mycket för Norrala som ett sannolikt topplag med en stark försäsong och vässad offensiv.

Däremot är jag mer tveksam till att – min kära gamla moderklubb – Hällbo IF verkligen kan hålla högsta nivå en hel serie. Det funkade strålande under en halv vårsäsong som nykomling i fjol, men efter en tuffare höst slutade det ändå med en sjätte plats.

Här hänger en hel del på hur samarbetet med Bollnäs kommer att fungera, vilka spelare som blir tillgängliga och i vilka matcher. Ett ganska osäkert ess i leken.

Jag kan också dela spelbolagets idé om "bubblare" strax bakom den tippade topptrion, även om jag byter plats på Ljusdal (med 6 i odds) och Edsbyn (8 i odds).

Visst, Ljusdal kommer säkert att vara med och stöka till det, med de bästa förutsättningarna i det aningen märkliga (som en framtidsvision i en Bond-film) fotbollstältet på Älvvallen och med en skönt tjurig vinnarskalle som Tomas "Ålen" Åhlström tillbaka som tränare.

Men jag tror att Edsbyn har något än vassare på gång, där på konstgräset i skuggan av den mäktiga bandyhallen på Ön finns även en djupt rotad fotbollskultur. En joker att räkna med.

Precis som i Ljusdal finns ett gäng yngre lirare som måste klara av att kliva fram.

Aimen Sewed, Edsbyns IF , är en av fyrans allra bästa lirare. Med betoning på lirare.

Men den stora skillnaden är att Edsbyn har sin Aimen Sewed, sannolikt den bäste offensive spelaren i serien.

Med en vassare och bredare trupp aviserar tränare Jens Westh också att den tekniske 29-åringen, som har spelat i Libyens nästa högsta liga, kommer att få en mer framskjuten grundposition. Där kommer Edsbyn att få mer nytta av Seweds spetskvalitet, exempelvis ett tillslag på liggande boll i nivå med Robin Modd (Rengsjö, Kilafors). Och bättre blir det inte, åtminstone inte i Hälsingland.

I botten sätter NordicBet 50-oddsarna Färila IF och Ilsbo SK.

För nykomlingen Färila, även med en spännande internationell mix, kommer det att bli tufft att hitta nästa växel.

Däremot kan det äntligen – efter många år som bottenlag pendlande mellan femman och fyran – vara dags för Ilsbo att etablera sig som ett mer stabilt lag i fyran.

Klubben satsar medvetet, plockar i stort in ett helt nytt lag (elva nyförvärv!) och har sin vassa spets kvar i en vältrimmad Armin Balicevac som målskytt. Det kan räcka för att lämna bottenträsket.

Hur det går, både i botten och toppen, kan ni med fördel följa under vår egen storsatsning på att livesända lokal fotboll. Den första division 4-matchen på den fronten blir Stugsund-Norrala onsdag 4 maj.

LÄS MER: Så har ditt lag rustat

Mer läsning

Annons