Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis till seriesegern, Iggesund

/
  • Ljusne hade chansen att krympa avsståndet till Iggesund när lagen möttes. Men Iggesunds effektivitet – och Ljusnes ineffektivitet avgjorde matchen.

"Iggesund har dansat, lekt och krigat sig igenom den första halvan av säsongen."

Annons

Efter onsdagskvällens omgång av division 4 har vi kommit halvvägs. Sen vänder serien. Och vi kan redan nu konstatera att seriesegraren, som väntat, kommer att heta Iggesund.

Jag vågar påstå att det redan är klart, och det är väl inte ens att sticka ut hakan genom att säga det. Inget lag har varit i närheten av Iggesunds nivå, och jag ser inget lag som kommer att kunna utmana under hösten heller.

Iggesund har dansat, lekt och krigat sig igenom den första halvan av säsongen. Endast Stugsund har lyckats få med sig en poäng mot serieledaren (2–2 i den femte omgången). Man kanske inte kommer att gå lika rent under hösten, men samtidigt slår lagen där bakom varandra till höger och vänster. Vilket gör att inget lag mäktar med att varken haka på eller krympa avståndet till Iggesund.

Ljusne hade den stora chansen att bli laget som ändå skulle kunna flåsa där bakom. Den som blev den första att välta jätten i toppen av tabellen. Ljusne kunde ha krympt avståndet mellan lagen till fem poäng, i stället för att se det växa till elva. Iggesund–Ljusne var en fajt som gav klyschan sexpoängsmatch ett ansikte.

De första 20 minuterna spelade Ljusne bländande fotboll. Man rullade ut Iggesund och kom till flera hundraprocentiga lägen. Man tog sig runt på kanten, spelade sig igenom centralt och hittade ytor bakom motståndarens backlinje.

Men Ljusne bommade en rad hundraprocentiga lägen, samtidigt som målvakten Mathias Svärd svarade för ett par avgörande ingripanden. Efter paus visade i stället Iggesund prov på det Ljusne saknade – effektivitet. Två av seriens vassaste målskyttar, Joel Stillmark och Daniel Wester, satte varsitt mål och matchen var avgjord. Nej, Iggesund kan börja ladda för kval till division 3.

Den som eftersträvar dramatik i fyran får nog vända blicken nedåt i stället. För bottenstriden är lika jämn som toppstriden är ojämn. Ilsbo skakade liv i den dramatiken genom att bortabesegra bottenkonkurrenten Marma med 2–0. Och i samma veva lämnade man över jumboplatsen till söderhamnslaget. Ytterligare en sådan där sexpoängsmatch, faktiskt.

En väl genomförd match av norrhälsingarna, men även en match som lämnar Marmatränaren Jan Enberg med en hel del huvudbry. Oj, vad svårt laget har att komma till heta lägen. Sex gjorda mål på nio matcher vittnar såklart om lagets stora problem.

Och fler lag kan bli indragna i kampen kring kval- och nedflyttningsstrecken. Från Stugsund på negativt kval upp till tabelltvåan Norrala skiljer endast sju poäng. Innan kvällens omgång, vill säga.

Norrala har för övrigt också imponerat den här säsongen. Fjolårets nykomling hade som mål att bli ett stabilare division 4-lag och att undvika bottenstriden. Det första har man redan lyckats med, defensivt har man verkligen fått ordning på bygget. Och det andra målet, det om att undvika bottenstriden, lär man garanterat fixa under hösten.

Mer läsning

Annons