Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iggesunds lagkapten laddar upp hemma på altanen: "Vi var för bra för fyran"

Iggesund är tillbaka i division 3, men hemma hos lagkaptenen Erik Sundman är lagsympatierna inte självklara. Sönerna spelar nämligen i Strand. – Men ni hejar på pappa väl? säger Erik till sonen Ville.

Annons

Erik Sundman trivs i sin soliga trädgård.

Solen lyser på den vita villan i gränslandet mellan Hudiksbacke och Sandvalla. I trädgården står en gungställning och två fotbollsmål, och i gräset ligger bollar och innebandyklubbor utspridda. Sedan åtta år tillbaka bor Iggeunds lagkapten Erik Sundman här, tillsamamns med frun Ullis och deras två söner Teodor, 8 och Ville, 6.

– Det är helt perfekt här, gud vad jag trivs, säger 30-åringen och tar emot på den nybyggda altanen som går längst husets ena sida. Killarna har fått använda den som innebandyplan under vintern när det varit snö, men nu ska soffgruppen upp. Det är nästan vindstilla och sol hela dagen. Vi spenderar hur mycket tid som helst här.

LÄS MER: Viktor Jansson har fokus på Iggesund

Det är tisdagsförmiddag och Erik Sundman är hemma med Ville. Teodor är i skolan och Ullis på jobbet. Mittfältaren arbetar på Iggesundsbruket, och jobbar skift. Vanligtvis börjar han klockan sex på kvällen och jobbar till sex på mogonen.

– Jag blev fast anställd 2007. Det är lite bökigt och jag kommer kanske missa någon match, men jag försöker vara med så mycket som möjligt, säger han.

Förra säsongen blev det bara några få inhopp för lagkaptenen, men det berodde inte på jobb. Ett skadat knä har gäckat 30-åringen under flera år. Korsbandet har gått av två gånger, och för ett år sedan gick det av igen, sånär som på en liten bit.

– Jag känner mig ändå i skapligt skick. Jag har varit lite tveksam till om jag ska spela, men det är så förbannat roligt. Jag kör lite med skallen nu och är försiktig. Tidigare har jag spelat 60 minuter, och sedan haltat i fem dagar. Det har det inte varit värt, säger han.

Iggesunds lagkapten med sönerna Teodor och Ville.

23 år har gått sedan Iggesund senast var uppe i trean, men i klubben råder lugn. Tron på det egna spelet är hög, och försäsongsträningen har sett ut som tidigare år, både gällande mängd och träning.

– Vi har fortsatt nöta, och sätta vårt spel. Vi är tillräckligt bra ändå, säger mittfältaren och fortsätter:

– Vi var alldeles för bra för fyran i fjol. Jag tycker absolut vi hör hemma i trean.

LÄS MER: Två engelsmän ska lyfta Strand

Inför premiären mot Avesta på lördagen finns bara ett litet orosmolm. Att matchen spelas på Glysis, eftersom Movallen inte är klar för spel än.

– Jag tycker att det är lite synd, det tar lite udden av vårat hemmago. Det är en skitmysig anläggning med förhållandevis mycket folk och bra arrangemang. Jag tror vi vann alla matcher där förra säsongen, säger 30-åringen.

Ville avbryter mobilspelandet i soffan inomhus och kommer ut. Lite blygt berättar han att han ska göra sin första träning senare idag.

–Båda sönderna spelar i Strand, så vi får slåss lite hemma om vem vi hejar på. Vi får se om de hejar på pappa eller på Strand, säger han.

Med träning tre gånger i veckan, en match och jobb. Hur hinner du med familjen?

– Fotbollen är min fritid, sedan blir det inte mycket annat. Men jag är hemma med ungarna mer än de flesta är i och med att jag jobbar skift. En ledig söndag blir det ofta att någon av sönerna har match eller träning. Jag har inte tid med golf eller något sådant. Det får bli när jag lägger av med fotbollen.

FAKTA: Iggesunds IK

Placering i fjol: Vinnare i division 4

Förluster: Markus Larsson, slutat, Andreas Midell, slutat, Oskar Åkerlund, studier

Nyförvärv: Andre Eliasson, Strand, Robin Eliasson, Strand, Tom Hellberg, Forsa, Lars Olsson, Hudiksvalls FF, Addhurim Bytiqi, uppflyttad från ungdomslag

Mer läsning

Annons