Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnar Strand för fotboll och studier i USA

/
  • Strands 20-årige mittfältare Douglas Hellström har fyra år med collegefotboll framför sig.

Förra sommaren flyttade Strands målvakt Petter Wanjura till USA för att spela collegefotboll.
Den här sommaren gör klubbkamraten Douglas Hellström flytten över Atlanten.
– Jag har alltid velat testa saker, säger den 20-årige mittfältaren.

Annons

Strands match mot Forssa i omstarten av division tre blir Douglas Hellströms sista i klubben. Under höstsäsongen befinner han sig på andra sidan Atlanten för studier och fotbollsspelande på college i Texas.

– Jag har alltid velat testa saker som jag inte gjort förut. Jag har alltid velat spela fotboll och när möjligheten dök upp med både fotboll och utbildning var det inte så mycket att fundera över, säger Douglas Hellström.

West Texas A&M. Så heter skolan där Strands mittfältare ska spendera de kommande fyra åren. Förutom fotboll med skolans lag ska Douglas Hellström läsa en ingenjörsutbildning.

Att lämna tryggheten hemma i Hudiksvall är en omställning han är beredd att göra.

– Egentligen har jag inte tänkt så mycket på hur det kommer bli att lämna. Jag har pratat om att jag vill åka så länge så nu när det faktiskt är dags har man inte riktigt fattat att man ska iväg.

Väl på plats i Texas kommer Douglas Hellström bo i en så kallad dorm, en amerikansk variant på studentkorridor. Han har redan varit i kontakt med sin nya tränare.

– Vi har haft ganska mycket kontakt både på telefon och mejl. Det har varit mycket strul med papper hit och dit och tränaren har varit som en port där. Det är lättare att prata med honom än skolans ledning.

Hur bra klass håller laget?

– Svårt att veta riktigt, men vad jag har hört så ska det vara ganska hög klass.

Douglas Hellström har varit en viktig kugge på Strands mittfält under vårsäsongen. Han kom till Strand inför säsongen då han lämnade HuFF. Han tror att han kommer utvecklas ännu mer på skolan i USA.

– Jag kommer få spela extremt mycket fotboll i alla fall. Sedan är det ett annat tänk där borta, mer rakt på. Men att spela mycket kommer göra att jag utvecklas, det är nöta nöta nöta som gäller, säger han.

Förra sommaren lämnade Petter Wanjura Strand för att spela fotboll på college i USA. Även Maja Lambertsson, Iggesunds spelare under sommaren, åkte förra sommaren till USA för collegespel.

– De har varit till stor hjälp. Det har varit skönt att ha någon med erfarenhet att diskutera med. Det är ju någonting helt nytt man ger sig in på, säger Douglas Hellström.

Mer läsning

Annons