Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennifer Jonsson i Edsbyns IF är vårens hetaste målskytt i Hälsingland: "Pappa har vässat mitt skott"

Förra säsongen blev det totalt åtta mål. Nu har Jennifer Jonsson gjort 20 mål bara under våren med damtreans topplag Edsbyns IF. – Pappa har hjälpt mig vässa skottet, säger den 22-åriga mittfältaren.

Annons

Hon kommer knallande ut från Lillboskolan i Edsbyn, men har lite svårt att hälsa som vanligt.

Hela höger underarm begränsas av ett blått gips. Det kanske är tur att det är mitt i sommaren och bara är sex barn på fritids den här dagen.

TV: Jennifer Jonsson förklarar vårens målform - och drömmer om framtiden

– Det var i sista seriematchen borta mot Bergsjö, jag trillade och tog emot med handen. Det gick inte så bra, säger Jennifer Jonsson, som åkte på ett underarmsbrott – men det var samtidigt ganska vältajmat.

– Tja, hehe, det så jag ser det också. Jag kan ju träna även med det här, och snart ska gipset av och till höstsäsongen är jag absolut redo igen.

Just innan skadan i Bergsjö hade Jennifer Jonsson hunnit med att göra sitt 20:e mål, det som gav 3–0 när Edsbyn vann med 4–1.

För Hälsinglands hetaste målskytt handlar det också om en imponerande skörd på bara åtta matcher, där en tredjedel av målen (sju!) kom i bortamatchen mot Kilafors.

Och hon är allt lite förvånad själv.

– Jo, vad ska jag säga? Jag har fått ganska mycket hjälp med skotten och tekniken av pappa, och jag kör alltid extra själv efter varje träning, säger Jennifer.

Till saken hör då att pappa är Stefan "Lillen" Jonsson, välkänd profil både som tränare och en gång (tidigt 90-tal) allsvensk lirare i AIK och Brage.

Jennifer Jonsson, målfarlig mittfältare i Edsbyns IF, lägger upp taktiken inför hösten.

Men det finns mer än ett vässat skott bakom målskörden.

– Jag har så mycket bättre självförtroende numera, det betyder väldigt mycket, säger Jennifer, som vet hur svårt det kan vara att leverera när livet i övrigt går i otakt.

Så var fallet under den hitills enda sejouren utanför moderklubben, där jättetalangen Jennifer debuterade i A-laget som 13-åring.

– Jag blev värvad till Sundsvalls DFF i division 1, men fick inte mycket speltid och hade det lite problematiskt privat. Det funkade inte alls bra, så jag drog hem till Edsbyn och hittade både harmoni och spelglädje igen.

Men drömmen om spel på högre nivå, den finns absolut kvar.

– Jjag vill gärna testa vingarna igen. Ett nära alternativ är ju Ljusdals IF. Jag tränade några gånger med dem på försäsongen, och hade väl fått en plats där. Men jag kände att det inte skulle funka så bra att pendla just nu, säger Jennifer, med ett tillfälligt jobb på fritids och som resurs i Lillboskolan.

– Jag kom in i det här av en slump efter gymnasiet, men gillar verkligen att jobba med ungdomar. Planen är att utbilda mig till lärare för gundskolan, förhoppningsvis kan jag börja studera redan till hösten, säger Jennifer Jonsson, som förutom att ösa in mål i damtrean även är tränare för Edsbyns F16-lag.

– Men vi har lite problem med återväxten just nu. Vi skulle egentligen haft ett andralag i fyran den här säsongen, men spelarna räckte inte till för det.

Trots en något tunn trupp har både Jennifer Jonsson och Edsbyn levererat som topplag, utan förlust, i damtrean.

Förra säsongen blev det en andra plats,fyra poäng efter Njutånger. Nu pekar det mesta på att Edsbyn kan ta klivet tillbaka till tvåan.

– Det är ju helt klart målsättningen, men vi har ett ungt lag. Vi får se om det håller.

Det torde vara en god chans till det, inte minst om Jennifer Jonsson fortsätter att dundra in mål.

Och det dessutom som mittfältare?

– Men då är jag också en väldigt offensiv mittfältare. Jag började som forward en gång, men har också spelat en del som mittback – men jag trivs allra bäst på mittfältet. Jag tycker om att styra spelet och fördela bollar, säger Jennifer Jonsson, en ung spelare på väg uppåt som gärna fördelar bollar i nätet också...

Läs mer: Veteranen Karsbo tippade en toppsäsong

Mer läsning