Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeländring påverkar inte Hälsingelagen

/

Från och med nästa säsong är det inte längre tillåtet för division 2-klubbar att använda icke EU-spelare i sina lag.
För Hälsingelagen Söderhamn och Hudiksvall förändras dock inte mycket.

Annons

Beslutet kring icke EU-spelarna står inskrivet i Svenska fotbollförbundets representationsbestämmelser 2015.

Från och med säsongen 2016 får endast klubbar som spelar i Allsvenskan, Superettan, division 1 herrar, Damallsvenskan eller Elitettan använda icke EU-spelare.

– Man har fått skärpa till de reglerna eftersom nivån anses vara för låg i division 2, säger Göran Blomgren på Svenska Fotbollförbundet.

Det finns exempel på klubbar som inte tagit hand om de spelare de knutit till sina lag och det är därför som inte längre arbetstillstånd för icke EU-spelare kommer att tillstyrkas till klubbar på division 2-nivå.

I Hälsingland finns Söderhamns FF och Hudiksvalls FF på den nivån, men inget av lagen har några spelare som påverkas av regeländringen.

– Det har i alla fall inte varit aktuellt så länge jag varit i föreningen. Vi har en målsättning att 80 procent av våra spelare ska komma från närområdet så några icke EU-spelare har inte kommit på tal, säger Henrik Åhnstrand, tränare i HuFF.

SFF:s tränare Benny Dahlin är inne på samma linje.

– För oss spelar det ingen som helst roll. Vi har varken de ekonomiska förutsättningarna eller viljan att leta spelare utomlands, säger han.

Henrik Åhnstrand tycker att regeln i sak är bra.

– Jag brukar säga att det är upp till varje förening att välja hur man bedriver sin verksamhet, men jag tror att det är mer utvecklande för den lokala fotbollen att man satsar på lokala spelare, säger han.

På ett sätt kommer den här regeländringen att påverka lagen nästa säsong. Om de spelar kvar i division 2 vill säga.

– Det är många lag vi möter som använder den här typen av spelare. De kommer kanske inte bli lika slagkraftiga nästa säsong. Det har varit kul att möta spelare som ibland spelat på en högre nivå, säger Benny Dahlin.

Henrik Åhnstrand håller med om att spelare som inte är från EU-länder ibland varit positiva för serien.

– Jag kan tycka en viss kryddning ger en utveckling för fotbollen, men det viktigaste är att satsa på egna talanger. Annars kan klubbarna tappa sin själ, säger han.

Mer läsning

Annons