Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårens tätaste försvar mot den hetaste anfallaren i seriefinalen: "Blir en tuff match"

Hela division 2-systemets hetaste anfallare mot den tätaste backlinjen. Ettan mot tvåan i en ren seriefinal. Sandviken–Hudiksvall i serieomstarten av norrtvåan – som vi livesänder på helahälsingland.se – blir en häftig match på många sätt. "Det känns som ett bra läge att möta dom" säger HuFF-backen Cristoffer Ericson.

Annons

Efter det månadslånga sommaruppehållet är så den heta duellen äntligen här:

Sandvikens Marcus Hägg, hela division 2-systemets skyttekung med 18 mål under våren ställs mot Hudiksvalls FF, hela division 2-systemets tätaste lag med blott sju insläppta mål under våren. Samtidigt är matchen – som vi livesänder på helahälsingland.se – en ren seriefinal i norrtvåan.

Läs mer: "Chippen" Sundberg om HuFF som tätaste laget

– Det känns som ett bra läge att möta Sandviken redan nu, men det är på två sätt. Förlorar vi så är det inte hela världen eftersom det är så många matcher kvar, men vinner vi har vi kopplat ett rejält grepp om serien, säger Cristoffer Ericson, mittbacken i HuFF som återvände från Frej och superettan inför säsongen.

Cristoffer Ericson och övriga i försvaret har stängt igen fullständigt under våren.

Inför höststarten av serien leder HuFF med 32 poäng, en poäng före tvåan Sandviken. Där bakom är det ett glapp ner till tredjeplacerade Boden på 24 poäng.

Under sommaruppehållet spelade HuFF en träningsmatch mot Bollnäs som man vann med 3–0. Nu är laget redo för tuffare uppgifter.

– Vi har känts pigga och fräscha på träningarna. Stundtals var vi bra mot Bollnäs, men det var kanske lite rostigt på vissa ställen, säger Cristoffer Ericson som försöker förklara hur HuFF kunnat vara så täta under våren.

– Framför allt är vi kollektivt jäkligt prestigelösa. Jobbet börjar ända uppe från forward och yttermittfältare. Sen har vi ju seriens bästa målvakt också, när motståndarna väl kommer igenom är Larsson (Niclas) där och räddar oss, säger han.

Då återstår bara frågan, hur ska HuFF lyckas stopp Marcus Hägg? Hemma på Sparbanken Arena fick Sandvikens skyttekung göra mål redan i den femte minuten.

– Ja, det gick ju sådär att stoppa honom senast. En vass kille som jag mött vi flera tillfällen tidigare. Det krävs väl en toppmatch av oss, säger Cristoffer Ericson.

Kommer ni lägga krutet på att försöka stoppa honom?

– Det tror jag inte, de har så många offensivt duktiga spelare. Siktar vi in oss på en kliver troligtvis någon annan fram så vi får vara med på alla håll och kanter.

Sandviken hade både tidig ledning och en stolpträff i Hudiksvall i våras. Men det var HuFF-spelarna som fick jubla över segern när matchen var slut.

Även om Hägg gjorde ett tidigt mål i våras var det HuFF som vann duellen. Pelle Lööf och Cihan Sener gjorde varsitt mål i andra halvlek och vände matchen från 0–1 till 2–1. Något som kan ge ett psykologiskt övertag inför helgens match.

– Det är väl alltid bra att ha med sig det till en match. Det var ganska jämnt i matchen hemma och vi hade en liten gnutta tur att vi vann. Vi får göra nåt liknande i helgen.

Läs mer: Inte helt problemfri inledning för Cristoffer Ericson

Cristoffer Ericson lämnade HuFF efter säsongen 2013 då han var lagkapten. Efter två år i Frej, där det blivit spel i såväl division 1 och superettan återvände han till HuFF inför säsongen. Så här säger han om sin egen vår:

– Att komma ner till division 2 igen är inte bara, det är ändå en bra nivå. Det har varit roligt och känts bra, även om det var lite tungt i början med skador och så. Med tanke på tabellplacering och så är jag väldigt nöjd.

Hade ni trott att ni skulle leda serien efter våren med tanke på alla spelartapp?

– Nej, det hade vi väl kanske inte trott egentligen. Vi hade en rejäl spelaromsättning men fick ihop det snabbt. Många av de nya spelarna har klivit fram ordentligt. Så en liten överraskning kan man väl säga att det är.

Supporterklubben Stå Upp För HuFF bjöd på ett mäktigt tifo i hemmapremiären mot Sandviken. Cristoffer Ericson hoppas på bra publikstöd även på bortaplan.

Vid seger mot Sandviken kopplar HuFF ett grepp på fyra poäng mot serietvåan. Inramningen till matchen kan bli något extra. Sandviken har högst publiksnitt i serien, 616 åskådare, och HuFF har sin erkänt starka supporterklubb Stå Upp För HuFF som tillsammans med klubben arrangerar bussresa ner till matchen.

– Hoppas vi får med oss lite Hudikbor. Stå Upp För HuFF är ju alltid på plats och dom är grymma. Det kan nog bli en rolig match, säger Cristoffer Ericson.

Mer läsning

Annons