Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HuFF-tränaren om derbykänslorna – och läget inför seriepremiären: "Vi börjar om, som ett nybygge"

/
  • HuFF-tränaren Henrik Åhnstrand har ett till stora delar nytt lag att jobba med den är säsongen.

Flera bärande spelare från förra säsongen är borta.
I Hudiksvalls FF har man ersatt namn som Siksten Kasimir, Patrik Broman och Niclas Lindh med ett gäng unga spelare.
– Det finns en otrolig potential hos de här unga killarna, men vi måste börja om med spelet, säger tränaren Henrik Åhnstrand.

Annons

Förra säsongen utmanade Hudiksvalls FF om seriesegern om uppflyttning till division 1. Men efter 26 spelade omgångar hamnade laget två poäng bakom seriesegrande Thorengruppen – och därmed får HuFF acceptera ännu en säsong i division 2.

Sedan dess har det hänt massor i truppen. Ett helt gäng bärande spelare, som Siksten Kasimir, Niclas Lindh, Mathias Åkerlund, Patrik Broman och Lucas Dullaghan har lämnat laget.

Nyligen blev det klart att Cristoffer "Våfflan" Ericson kommer hem till HuFF efter en sejour i superettanlaget IK Frej – i övrigt är det unga spelare som ska ersätta de som lämnat.

LÄS MER: Lista: Här är de tio hetaste nyförvärven i Hälsingefotbollen

På onsdagsträningen träffar Sporten tränaren Henrik Åhnstrand.

Hur hanterar ni en sådan här omsättning av spelare?

– Som att vi börjar om, som ett nybygge.

Det är så?

– Ja, i och med att så många erfarna spelare som startade ifjol nu är borta. Det finns en otrolig potential i de här unga killarna, men vi måste börja om med spelet.

Tre spelare har hämtats från Sundsvallsområdet; Ridwan Beyan, IFK Timrå, Haris Camo, Selånger och Rabii Hamdan, GIF Sundsvalls ungdomsorganisation.

– Det är jättekul, det är väl bara "Våfflan" som är "gammal". Det är jätteinspirerande att jobba med unga killar, säger Henrik Åhnstrand.

Kommer det vara några skillnader på den fotboll ni ska spela nu?

– Vi har ju en filosofi som vi vill vara trogen till, som vi över tid tror är det bästa sättet att få resultat.

Hur ser den ut?

– Det går ut på att vi spelar bollen efter marken, har kortare spelavstånd, kontroll på bollen i vår speluppbyggnad spelyta för spelyta. Och med mycket positionsskiften. Allting har ett ramverk, allting ska vara tydligt. Men det är det som tar tid att sätta.

Hur ser du på kvalitén – är den samma som i förra säsongens trupp?

– Ja, det tror jag. Men förra året hade vi jobbat med samma stomme väldigt länge, det var tredje året och det blev som en kulmen där allt föll på plats. Nu kan vi inte förvänta oss att prestationerna är lika bra hela tiden, och är inte prestationerna lika bra kan inte resultaten bli det heller.

Hur ser målsättningen ut?

– Vi pratar inte om någon tabellplacering, det pratade vi inte om ifjol heller utan hade andra delmål.

Var tror du att ni hamnar då?

– Det får vi se, jag har ingen aning. Det är så mycket som spelar in och det är 26 matcher som ska spelas.

LÄS MER: Hudiksvalls urladdning mot rivalen

Henrik Åhnstrand är från Söderhamn och har tränat HuFF:s värsta rival tidigare. Därmed är hans derbykänslor kanske inte lika upptrissade som hos andra...

– Jag vet vad det är för killarna (spelarna), att det liksom är speciellt med derby. Men jag har liksom inget emot Söderhamn, dom får gärna komma tvåa om vi kommer etta. Jag vill att det ska gå bra för dom, men inte lika bra som för oss. Jag håller mer på Hälsingland, så länge Söderhamn är sämre än oss, säger han.

Apropå just Söderhamn så var det just mot det laget som Hudiksvall åkte ur DM i semifinalen efter 0–2 i fotbollshallen i Ljusdal. På lördagen spelar Henrik Åhnstrands nybygge seriepremiär i division 2 Norrland, borta mot Tierpslaget Strömsberg.

Är du orolig över hur det kommer se ut?

– Nej, det tycker jag inte. Om man inte såg matchen mot Söderhamn så kan man kanske tänka att "nu när vi förlorade mot SFF måste det ha varit jättedåligt". Men det tycker jag inte att vi var. Vi var inte jättebra, det säger jag inte, men det var en klassik match där SFF försvarade sig bra och gjorde en bra match. Vi försökte spela vårt spel, i första halvlek lyckades vi inte så bra, och sen får vi inte in bollen. Vi har ändå sett bra ut senaste månaden, och det ska bara bli kul (med seriepremiär).

Att be en fotbollstränare ta ut någon av de nya spelarna som utmärkt sig särskilt på försäsongen brukar vara svårt. Henrik Åhnstrand är inte heller särskilt sugen på att ta den frågan...

– Det känns konstigt att säga det. Vi får se vilka det blir som sticker ut.

Men någon som har imponerat då?

– Danne Eliasson från Strand, en ny spelare, har presterat över våra förväntningar så här långt, säger Henrik Åhnstrand om den centrala mittfältaren.

Startelvan i premiären?

– Det finns väldigt få givna spelare. Niclas (Larsson) kommer att stå om inget händer. Vi har tre bra mittbackar, två av dem kommer spela. Ytterbackarna är väldigt öppet, centrala mittfältet är öppet... Klart att Pelle (Lööf, anfallaren) är viktig för oss, men det är samma regler för honom, han måste prestera. Det får ge sig så länge säsonger går.

Mer läsning

Annons