Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felix Lingman tror på Söderhamns nya system med tre backar: "Kräver mycket, men ger fler möjligheter"

Söderhamns nya system med tre backar är rätt väg att gå.
Åtminstone enligt Felix Lingman.
– Det kräver mer av varje spelare, men ger fler möjligheter, säger den 24-¨årige högerbacken inför söndagens hemmamatch mot jumbon Strömsberg.

Annons

Tränare Dennis Ohlsson satte in det nya defensiva systemet i bortamatchen mot Skellefteå.

Utfallet blev lyckat.

Felix Lingman, högerback i Söderhamns FF, gillar det nya spelsystemet.

– Det gav verkligen mersmak. Vi rullade på fint på konstgräset och fick ut mycket av ett större bollinnehav. Det var en bra match, säger Felix Lingman om krysset (1– 1) i norr.

Men i onsdagens kryssfajt (1– 1) hemma mot Härnösand var det nya systemet inte en lika självklar succé. Ett hårt pressat SFF lyckades med näppe fixa en poäng till slut.

Men det har sina förklaringar, menar Felix Lingman.

– Det är väl så att trebackslinje funkar bäst med bättre förutsättningar på konstgräs. Nu är det som vanligt den här tiden på Hällåsen, en ganska knögglig och dålig gräsmatta. Dessutom spelade den hårda motvinden en viss roll i andra halvlek.

Och efter två oavgjorda matcher ser Lingman gärna att systemet testas ett tag till.

– Det kräver mycket av alla spelare, inte minst på kanterna. Men där har både Niklas Holm och Tommy Nord den snabbhet som behövs för att det ska funka. Om vi bara levererar på en bra nivå så ger systemet ett större bollinnehav och fler möjligheter till variation. Jag tror på det, säger Felix Lingman, en av tre mittbackar som bildar försvarslinjen – där finns även Joel Nordgren i mitten och kapten Fredrik Stenberg på vänsterbacken.

Joel Nordgren och Söderhamns försvarslinje höll för trycket i onsdagens hemmamatch.

Trots ett stenhårt tryck från Härnösand, så höll försvaret ihop och såg till att förlustnollan blev intakt på Helsingehus Arena.

Frågan är samtidigt varför Söderhamn så ofta tappar stilen direkt efter paus?

– Just i onsdags tror jag mest det hade att göra med motvinden, och att Härnösand var duktiga på att sätta press med långa bollar bakom backlinjen. Men det har hänt tidigare, och lite kan det bero på att en hoppig och ryckig försäsong gör att vi kunde vara bättre tränade, säger Felix Lingman, som ändå mest tror det handlar om en sorts mental låsning.

– I bland kan det kännas som om vi inte riktigt vågar spela ut i andra halvlek, även med ledning i paus. Det är som vi tar den enkla vägen ut.

Kanske kan dryckeskonsulten Lingman hitta en del i lösning i pausdrickat?

– Tja, hehe, kanske det. det är Håkan Enarsson som fixar det nu, men vi har haft en del som spytt så kan vara värt testa nåt nytt även där.

Mer läsning

Annons