Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter skandalen i Skåne – HuFF kan få friplats i division 1

/

Seriesegraren i division 2 södra Götaland utreds för kontraktsfusk.
Skulle Prespa Birlik uteslutas av Svenska fotbollförbundet öppnar sig en möjlighet för HuFF att spela i division 1 nästa säsong.
– Vår sportchef Härje Lindgren följer hur det går där nere, säger ordförande Olle Skoglund.

Annons

Malmöklubben Prespa Birlik vann division 2 södra Götaland i överlägsen stil, nio poäng före FK Karlskrona. Till stor del tack vare klubbens afrikanska proffsspelare.

Men firandet av avancemanget till division 1 kan få ett abrupt slut. Sydsvenskan har i en stor granskning av klubben kommit fram till att Prespa Birlik bland annat använt sig av dubbla spelarkontrakt. Även Skatteverket tittar närmare på föreningen, då man misstänker att spelarlöner betalats ut svart.

Svenska fotbollförbundet har inlett en egen utredning, som kan mynna ut i flera olika disciplinära åtgärder mot Prespa Birlik.

– Kan man visa att enskilda personer i klubben överträtt regelverket så kan de bli avstängda. För klubben som helhet finns olika varianter. Det yttersta är att klubben blir utesluten ur förbundet. Då är det färdigspelat, eftersom man inte får vara med i serierna, säger förbundsjurist Anders Hübinette till Sydsvenskan.

Skulle straffet bli så hårt som uteslutning kan det få en överraskande effekt för Hudiksvalls FF.

HuFF står, som division 2-seriernas bästa tvåa, näst på tur om en vakans skulle uppstå i ettan. Någonting som HuFF:s ordförande Olle Skoglund är väl medveten om.

– Vår sportchef Härje Lindgren följer hur det går där nere, sen funderar vi väl inte så mycket mer på det utan får se vad som händer. Men Härje försöker följa det tillsammans med förbundet, säger Skoglund och fortsätter.

– Jag antar att det kan ta lite tid utifrån att det är en hel del juridiska bitar som behöver redas ut.

Läs även: Nytt kval införs mellan division 1 och division 2

Hur HuFF skulle ställa sig till en friplats i division 1, om frågan kommer, vet han inte i nuläget.

– Det får vi se. I dag så är det ickefråga för oss. Vi vet att om man bara tittar på poängen som vi hade i serien, så ska det vara vår tur. Sen vet man inte hur förbundet räknar eller vad man går på, det kanske finns andra parametrar att gå efter.

Läs även: HuFF och SFF välkomnar det nya kvalet

Mer läsning

Annons