Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innebandyn är på uppgång i Njutånger

/
  • Innebandyn lever i allra högsta grad i Njutånger.
  • Tränaren Jonas Bylund är omtyckt i föreningen och har fått fart på laget.
  • Lagkaptenen Maja Tano har Njutånger närmast hjärtat.

Inför förra säsongen startades Njutångers damlag upp på nytt. Då hade laget legat på is i några år.
Förra säsongen spelade laget i Västernorrlands utvecklingsserie, men har i år valt att ta steget upp i division 2.
Även om serien är distriktets lägsta, är det ett steg högre upp för Njutånger.
Det märks inte minst i nästa omgång när man ställs mot Hudik/Björkberg i det första seriederbyt lagen emellan.
– Jag vet inte om det någonsin hänt förut, säger tränaren Jonas Bylund.

Annons

20-åriga Maja Tano är lagkapten i Njutånger. Det nya Njutånger, laget som förra säsongen startade upp sitt damlag efter några år på is. Njutånger som till den här säsongen lämnat Västernorrlands utvecklingsserie bakom sig för att spela i division 2.

– Jag började spela med Njutånger när jag var sju år gammal så det har alltid varit klubben närmast hjärtat, säger Maja Tano.

Hon lämnade klubben för Hudik/Björkberg när hennes lag flyttades dit. Men efter några säsonger i H/B i olika svängar, och en säsong i Korpen, valde hon inför förra säsongen att återvända till moderklubben.

– När det pratades om att Njutångers lag skulle startas upp igen tänkte jag att det var lika bra att testa här igen, säger hon.

Hur viktigt är det med ett a-lag på damsidan i Njutånger?

– När intresset är så stort i Hudik tycker jag det är kul att vi i en mindre klubb kan mäta oss och spela på samma nivå.

Njutånger har spelat två matcher i årets division 2. Det har resulterat i en förlust och en seger. Redan i premiären fick man känna på skillnaden mellan division 2 och utvecklingsserien. Då föll laget med 1–7 mot Ankarsvik, vars andralag man förra säsongen mötte i utvecklingsserien.

– Tempot är mycket snabbare. Även om vi bara spelat två matcher och inte hunnit känna efter riktigt än, säger Maja Tano.

För att starta upp laget inför den förra säsongen krävdes en huvudtränare. Frågan gick till Jonas Bylund, som vid sidan av tränaruppdraget spelar i klubbens division 3-lag på herrsidan.

– Jag har spelat i Njutånger sen jag var 12-13 år så jag tänkte att det kunde vara kul. Det är roligare att träna ett lag än att spela i alla fall, säger Jonas Bylund som förklarar varför man valde att ta steget upp från utvecklingsserien till division 2.

– Det kändes lite hattigt med långa uppehåll och en massa flyttade matcher förra säsongen. Eftersom vi mötte en massa andralag flyttades deras matcher om deras a-lag hade match samtidigt.

Nu blir det en del uppehåll även denna säsong då Jemtland dragit sig ur tvåan och lämnat Njutånger med fyra andra lag. Det innebär också att Njutånger nu har spelledigt fram till derbyt borta mot Hudik/Björkberg 23 oktober. En match som blir speciell på många sätt.

– Det ska bli klart intressant. Division 2 är en tuffare serie, men nu vann vi senast och har visat att vi kan vinna på den här nivån också, säger Jonas Bylund.

Blir det mycket prestige i en sån här match?

– Jag hoppas att det blir det. Många spelare har hoppat mellan klubbarna så jag hoppas det ger extra laddning.

Maja Tano har spelat i H/B i två svängar tidigare och ser fram emot det sällsynta derbyt.

– Det är lite blandade känslor och blir en speciell match. Men det ska bli riktigt kul. Senaste lagen möttes i ett seriederby var nog på F15-nivå, säger hon.

Mer läsning

Annons