Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbotränaren Pär Djoos: "Vi tränar mindre än man gjorde i Brynäs för 30 år sedan"

När den gamle backlegendaren Pär Djoos tog över som tränare i Valbo inför divison 1-äventyret var det åtta spelare som hoppade av.
– Dom lade ner när vi började med obligatorisk närvaro på sommarträningen, säger 48-åringen, som ändå tror att hans unga lag kan hänga kvar till våren.

Annons

Pär Djoos, tränare i Valbo HC.

Pär Djoos behöver knappast någon närmare presentation – han hade en elitkarriär som började och avslutades i Brynäs, landslagsspel och några matcher i NHL för Detroit och New York Rangers. Slutade gjorde han efter säsongen 2002/2003; "Det går fort, vet du".

48-åringen är nu tillbaka på tränarscenen efter ett år utan hockey. Tidigare har han tränat danska Herlev, division 1-klubben Mörrum, Sundsvall i allsvenskan och moderklubben Mora i både SHL och allsvenskan.

Nu är han i Valbo HC, en även i division 1-mått mätt liten förening, sett till det allra mesta. Klubben kom trea i sin kvalserie förra säsongen, men erbjöds ändå en gratisplats i ettan till vilken man tackade ja.

LÄS MER: Djoos om sin stroke: "Plötsligt kunde jag inte prata längre"

När Pär Djoos införde obligatorisk närvaro på sommarträningen hoppade åtta spelare av.

– Dom lade ner, helt enkelt. Nån kille ringde och sa: jag tränar själv...och då har vi ändå tränat mindre än man gjorde i Brynäs för 30 år sedan, säger han – men fortsätter samtidigt:

– Man får förstå killarna också, de här som inte orkar och vill spela tisdagar och fredagar och ha helgen fri. Alla jobbar ju på sidan av, liksom. Det gör ju även jag och brorsan (Pärs bror Olle är assisterande tränare).

Kommer ni kunna hänga kvar då?

– Ja, det tror jag. Jag tror inte att skillnaden är så stor mellan lagen (i serien). Vi har ett ungt gäng, men det gäller att tuffa till sig, inte stå på hälarna och visa respekt i början.

I Valbos lag sticker åtminstone en förstärkning ut. Paul Eriksson fick inte nytt kontrakt med Södertälje, som tog steget upp i allsvenskan, efter förra säsongen.

– Han är riktigt duktig, och skulle gå på högskolan, så det var därför han kom till Gävle, säger Pär Djoos, som kan hitta fler positiva grejer i laget.

– Vi har en ganska rejäl centerlinje, med två som har spelat i Moras J20, en som spelade i Mörrum ifjol och en som har spelat i Falun och har division 1-rutin.

LÄS MER: Här är alla som spelat i nummer 4 i Brynäs

Till tisdagens upptaktsträff i Årsta utanför Stockholm liftade Pär Djoos med sin gamle kompis Lars "Lillis" Lövblom, som nu är ny tränare i Hudiksvalls HC.

När alla tränare fick tippa en seriesegrare i Hockeyettan Östra drog Djoos till med "Lillis" lag. Ingen av de tolv tränarna tror på Valbo som seriesegrare...

Var det som tack för skjutsen som du sa Hudiksvall?

– Haha, nej då, jag tror definitivt att dom kommer vara med.

Innan det var dags att dra norröver igen satte jargongen fart utanför hotellet...

– Jag har lika hög utbildning som han, säger Per Djoos och ler mot "Lillis" Lövblom.

Sedan börjar de tala om gamla minnen.

– Det började med att vi jobbade tillsammans i Gävle, sedan hade jag "Lillis" som tränare under två säsonger, säger Pär Djoos.

– Och sen hade jag pojken hans, som ju är mycket bättre, skrattar Lars "Lillis" Lövblom om åren när han tränade Brynäs J18 – och bland många andra stortalanger hade hand om Pärs son Christian, som just nu lirar i AHL för Hersey Bears.

FAKTA – Så tippar tränarna seriesegraren i Hockeyettan östra

Visby Roma fem tips, Huddinge fyra, Hudiksvall och Hammarby ett varsitt.

Haninge, Niklas Flodin: Visby Roma.

Huddinge, Fredrik Mälberg: Huddinge.

Hudiksvall, Lars Lövblom: Visby Roma.

Nacka, Håkan Ferm: Visby Roma.

Sollentuna, Mikael Erdtman: Huddinge.

Tumba, Fredrik Eliasson: Huddinge.

Valbo, Pär Djoos: Hudiksvall.

Vallentuna, Carl-Johan Klint: Huddinge.

Visby Roma, Mike Beharrell: Visby Roma.

Väsby, Viktor Tuurala: Visby Roma.

Wings, Björn Lidström: Hammarby.

Fotnot: Hammarby IF hade ingen representant på plats på upptaktsträffen, och röstade därför inte.

Mer läsning

Annons