Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt Hudik Hockeys nya stjärnskott – bonden från Kanada

/
  • Matt Lowry hoppas kunna bidra med fysiskt spel och hårt jobb på isen.

"Hockey and farming is what I do" står det att läsa på twitter.
Tänker man på en hockeyspelare är vetefält, sojabönor och stora maskiner kanske inte det första som dyker upp i huvudet.
Men för Hudik Hockeys nya kanadensare Matt Lowry är det en del av vardagen.
– Jag ser mig själv på bondgården när hockeykarriären är över, säger 27-åringen som på torsdagen anlände till Hudiksvall.

Annons

Efter en lång flygning från Montreal landade Matt Lowry på Charles de Gaulle i Paris. Efter terrorattentatet i den franska huvudstaden kunde han ana att det skulle bli en lång väntan inför nästa flygning till Arlanda.

– Men det var inte alls så intensivt som jag trodde. Tullen kanske visste att jag skulle vidare till Stockholm. Jag hade kanske blivit behandlad annorlunda om jag skulle stanna i Paris, säger den 27-årige centern som blir Hudik Hockeys andra nyförvärv från Kanada den här säsongen.

Läs mer: AHL-meriterad center till Hudik Hockey

Efter två timmars väntan flög han vidare till Arlanda där HHC:s ledarstab mötte upp. Första besöket i Glysishallen blev lyckat direkt.

– Det känns bra, förväntningar har gått upp direkt. Jag gillar hur rinken ser ut och vill bara ut på isen och åka, säger Matt Lowry.

Så, varför är han då här? Spelaren som har drygt 30 AHL-matcher på meritlistan och en bondgård hemma i Kanada att ta hand om.

– Varför jag är här? Jag tog en större roll på bondgården och det tog mig till nu att få jobbet klart. Jag ville åka över och spela i Europa och Fredrik (Johansson, HHC-tränaren) var intresserad att ta mig hit. Jag har alltid varit ett fan av svenska spelare och av Sverige, så jag tog ett snack med familjen och det kändes som att det här passar mig bra.

Kontraktet gäller säsongen ut och det är precis så det kommer bli. När säsongen är över planerar Matt Lowry att återvända till hemlandet. Han har ju faktiskt en bondgård att sköta om.

– När säsongen är över återvänder jag också startar vi en ny säsong på gården, sätter lite frön i marken. Det är en familjegård där jag och pappa tar hand om 3 700 tunnland med vete, sojabönor och gräsfrön bland annat. Det är en stor passion för mig, precis som hockeyn. Jag kan se mig själv fortsätta med det även när hockeykarriären är över.

Kommer du sakna bondgården nu?

– Lite i alla fall. Just nu är det mest planering inför nästa år. Det mesta av jobbet att göra på fälten kommer frysa ganska snabbt, så jag kommer definitivt att tänka mycket på det och planera för nästa år. Men jag har ett annat jobb nu och det är hockeyn, det är där fokus kommer ligga.

Att bondgården blivit så viktig för Matt Lowry handlar om hans uppväxt. Intresset för gården är lika naturlig som ishockeyn.

– Det har blivit en livsstil. Att vara involverad från början av grödan, att se den växta och veta att man får fram mat till andra människor gillar jag. Jag tycker också om att köra stora maskiner. Jag har vuxit upp med det helt enkelt.

Kombinationen bonde och hockeyspelare måste vara ganska ovanlig?

– På prärierna i Kanada är det mer vanligt, men generellt är det nog ganska udda. Några av mina vänner gör samma sak, medan de flesta aldrig ens har varit på en bondgård.

Grödor och maskiner i all ära. Matt Lowry har kommit till Hudiksvall och HHC för att spela ishockey. Någonting han gärna gör med största engagemang och kämpaglöd.

Läs mer: Krönika: "In med en till brunkare - härligt!"

– Jag sätter stolthet i att ta hand om den defensiva zonen, samtidigt som jag gillar att skapa saker offensivt. Jag är en tvåvägsforward som spelar fysiskt och jobbar hårt. Jag gör vad som krävs för att vinna.

Matt Lowry har spelat på stor rink en handfull gånger under karriären. Ett lag i University League spelade på stor rink, och det har även blivit några träningsmatcher i Tyskland, Österrike och Italien.

– Det bör passa mig bra. Jag gillar att ha tid med pucken så det kommer hjälpa mig, och jag är en ganska bra skridskoåkare. Får jag vänja mig ska det nog gå bra.

Till sin hjälp att vänja sig har han landsmannen Dallas Jackson, kanadensaren som kom till HHC tidigare under säsongen. De båda är före detta lagkamrater och Jacksons närvaro i Hudiksvall gladde Matt Lowry när han bestämde sig för att komma.

Läs mer: Dallas Jackson om värvningen av landsmannen

– Dallas spelade i Bridgeport när jag blev uppkallad dit. Han var faktiskt den enda kanadensare här jag kände till, så det var kul att jag hamnade i samma lag. Det är skönt att han varit här några månader så han kan visa mig vad som gäller, och jag har någon att prata engelska med.

På söndag spelar HHC hemma mot Wings i hockeyettan. Om Matt Lowry kan göra debut redan då är ännu inte klart, men om han själv fick bestämma finns redan ett svar.

– Jag är redo om pappersarbetet är klart. Vi får se om arbetstillståndet hinner bli godkänt. Det vore kul att göra debut på hemmaplan direkt och få ge sitt bästa för att ta en seger i första matchen, säger han.

Mer läsning

Annons