Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim Mattsson: Ropa inte hej förrän ni glidit förbi utvisningsbåset

/

Utvisningarna höll på att fälla Hudik Hockey totalt i allettan förra året. Frågan är om man bättre sig på den punkten till i år?

Annons

"Vi måste ta bort alla jävla onödigt utvisningar. Det har kostat oss matcher tidigare och kan ha kostat oss även den här matchen". Så lät det från HHC-tränaren Fredrik Johansson efter 1–5-förlusten mot Piteå i allettan förra säsongen.

Matchen var, som så många andra matcher i slutet av säsongen, jämn i spel fem mot fem. Men när HHC-spelarna inte lyckades hålla sig borta från botbänken föll laget ihop gång på gång. Därför kände jag mig tvungen att ställa frågan, nu när man satsar på en mer fysisk trupp till kommande säsong. Blir utvisningarna ett problem även i år?

– Man kan ta utvisningar på olika sätt. Åker man på efterkälken och hakar en hel match får man det jobbigt. Det är en annan sak om man får en utvisning för en tackling, sa Fredrik Johansson efter en träning i veckan.

Ett klokt resonemang. Självklart finns det utvisningar som är mer onödiga än andra. Kanske kommer de onödiga utvisningarna minskas till i år, men jag lutar mig åt statistik när jag känner mig tveksam till att lärt sig läxan.

Niklas Lindmark hade förra säsongen 61 utvisningsminuter i Väsby. Alexander Wadlund satt förra säsongen 73 minuter på botbänken för sitt Borlänge, siffror bara i grundserien. De har värvats till en trupp där Linus och Pontus Wernerson Libäck varit de som samlat flest utvisningsminuter tidigare säsonger.

Onödiga utvisningar kan tyckas vara en småsak som orsakar enstaka mål här och där. Men i spel fem mot fem tvivlar jag inte en sekund på att HHC har materialet som krävs för att gå relativt enkelt genom grundserien och vidare mot allettan och allsvenskt kval. Ändå har det tagit stopp de senaste säsongerna.

Men nu till det positiva. Förutom att laget värvat in hundratals kilo muskler på backsidan, har man fått behålla stommen på forwardssidan. Adam Seydlitz och Jonas Lindström är två poängmaskiner som nästan får ses som nyförvärv om de kommer upp i gammal god form när serien ska avgöras. Och då är inte ens Martin Hellgren, hälsingesonen som varit lagkapten i allsvenskan, nämnd ännu. Snacka om att få in klass och rutin.

Lars Lundin och Jonas Halvarsson var två backar som visste hur man gjorde poäng, speciellt i powerplay. Det vet också Dallas Jackson, kanadensaren som ansluter i oktober. Där lär vi ha en publikattraktion i Glysishallen så få nog förstått vidden av än. Är han bara i skaplig fysisk form lär puckarna vina i motståndarnas nät.

Utan skadeproblem och med en Dallas Jackson i toppform är HHC utan tvekan ett lag för toppen av hockeyettan. Men man ska inte ropa hej förrän man glidit förbi utvisningsbåset...

Mer läsning

Annons