Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls HC-tränaren Lillis Lövblom: "Ibland kan det vara bättre att få en käftsmäll"

Efter tio säsonger som juniortränare i Brynäs har Lillis Lövblom klivit in i båset i hockeyettan med HHC och målet är, så klart, att ta sig till Allettan. Inledningen har dock varit allt annat än bra för laget, som bara vunnit en match hittills. – Ibland kan det vara bättre att få en käftsmäll än att förlora med uddamålet, säger Lövblom.

Annons

Hudiksvalls HC har fått en knackig start på säsongen, då man gick tungt i träningsmatcherna och har förlorat två av de tre inledande matcherna i hockeyettan östra. Efter onsdagens förlustmatch mot Sollentuna röt nye tränaren Lars "Lillis" Lövblom åt rejält och han har inte varit nöjd med lagets säsongsinledning.

LÄS MER: Stryk i två raka– då toksågar HHC-tränaren egna laget: "Fruktansvärt irriterad"

En bekymrad Lillis under försäsongen.

Men trots de två förlusterna är det en tränare som inte ger upp i första taget som står i HHC:s bås denna vinter. Med tio raka säsonger i Brynäs juniorverksamhet och en hel del tränarjobb dessförinnan är det en mycket erfaren tränare som tar tag i laget säsongen 2016/17.

– Jag har varit tränare i 25 år nu och har väl hunnit vara lite överallt. Det har varit pojklag, juniorer, Allsvenskan och Elitserien, som det hette då, säger Lillis.

Han var nämligen assisterande tränare med Brynäs i elitserien från 1996 till 1998, huvudtränare i Troja-Ljungby i division 1 samt allsvenskan från 1998 till 2000 och sedan följde tio raka säsonger som huvudtränare för Brynäs J18, där han fick vara med om två SM-guld.

– Jag har lärt mig jättemycket under alla mina uppdrag och har haft väldigt roligt var jag än har varit. Men nu är det en ny era och det har varit jättespännande hittills här i Hudiksvall och jag trivs otroligt bra.

Sedan han anslöt till klubben har man genomgått en rad förändringar. Bland annat har A-laget börjat organisera sig bättre. Omklädningsrummet har städats upp och fått nya regler för att det ska se snyggt ut och Lillis har försökt ändra på så mycket som möjligt.

– Egentligen har vi ändrat på allting här, för det var viktigt för mig att få provocera lite och få spelarna att tänka annorlunda, menar han.

Men det är inte bara omklädningsrummet och disciplinen som har fått sig ett lyft. Även spelsystemet är helt nytt och det tar sin tid att få ett lag att börja spela på ett helt nytt sätt, någonting som syns när spelet på träningarna inte har överförts till matcherna ännu.

– Det har inte gått fullt ut med spelsystemet på matcherna än. Men det är ju så med människor, det tar tid att lära sig någonting nytt och när man blir trött i matcherna återgår man till sina gamla vanor igen.

Att det blev just Hudiksvall och seniorhockey som valet landade på efter tio år i Gävle och med juniorhockey är inte så svårt att svara på för 52-åringen.

– Det var det här att de presenterade vart de ville komma, och vilka mål de hade, och det passade mig perfekt. Vi har alla förutsättningar att lyckas och jag har ju hört att Hudik har någonting på gång. Nu får jag vara delaktig i det och det känns jättespännande. Sedan är ju närheten till Gävle också en bidragande faktor, det är skönt att det är så nära hem.

LÄS MER: Här är Hudik Hockeys nya tränare: "Närheten till Gävle spelade en viss roll"

Han har, som sagt, varit hockeytränare i 25 år nu och under årens lopp har han så klart viktiga erfarenheter, men han har också utvecklats i tränarrollen och beskriver sig som annorlunda nu mot för 20 år sedan.

– Jag tycker att jag är en mycket bättre tränare nu än när jag var allsvensk tränare i Troja-Ljungby. Jag har utvecklats och har ett annat beteende nu än vad jag hade även bara förra året med juniorspelarna. Men jag är engagerad som tränare och har en otrolig vilja. Jag är ganska duktig på att leva i nuet och jag vet att en sådan här process tar tid.

Processen, ja. Laget har fått ett helt nytt spelsystem som bland annat innebär att man ska våga hålla i pucken och bli starkare i de moment man väl har den. Lillis vill speciellt att man ska bli spelförande och hålla pucken mycket inom laget.

Det blev rörigt framför kassen när HHC tog emot Huddinge i premiären.

Detta har man också lyckats rätt bra med, men då har andra viktiga bitar fallit bort istället – så som målproduktionen.

– Vi gör för lite mål och det måste vi verkligen få till. Nu har vi pucken mer och håller den inom laget, men vi kommer inte in på mål istället. Så det kommer lite i taget med den här processen, men självklart måste vi göra fler mål, det är ju ett faktum.

Säsongen är fortfarande bara inne i starskedet och det finns gott om tid för laget att ta sig dit man vill: topp fem i Hockeyettan östra och sedan Allettan efter jul och nyår.

– Vår målsättning är att vi ska gå till Allettan och vi måste fokusera på hur vi ska ta oss dit. Ibland kan det vara bättre att få en käftsmäll än att förlora med uddamålet, för då lär man sig mer och ser exakt vad man måste förbättra till nästa match.

– Vi har ofta en väldigt hög högstanivå, men vi har en alldeles för låg lägstanivå och vi måste försöka balansera upp det. Får vi till det så kommer det också att gå bättre framöver. Men vi återgår till gamla synder för ofta och vi drar på oss alldeles för mycket utvisningar, vilket gör att vi går tillbaka till det förra spelsystemet, analyserar Lillis de senaste matcherna laget har förlorat.

Den senaste matchen spelade man på söndagseftermiddagen, då HHC styrde bussen söderut för möte med Arlanda Wings i Märsta, och man inkasserade då säsongens första trepoängare när man vann med 5–2.

LÄS MER: Fyra backmål bakom HHC:s första seger

Mer läsning

Annons