Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HHC-tränaren om att slå serieledaren: "De är inga övermänniskor"

/

Färjestad är bäst i SHL – Västerås IK i Hockeyallsvenskan.
Men för att hitta riktigt vass powerplaystatistik måste man titta i Hockeyettan.
– När vi får PP måste vi använda vår styrka, med över 30 procent är vi topp fyra i hela Sverige alla nivåer, säger HHC-tränaren Fredrik Johansson inför lördagens toppmöte och stormatch mot Södertälje – som är snäppet ännu vassare i numerärt överläge.

Annons

Östersund i Hockeyettan Norra är Sveriges bästa lag i powerplay med 38.46 procent i utdelning. Tvåa på listan är Södertälje med 36.62, trea är Piteå som gör mål i exakt vart tredje numerärt överläge.

Fyra i Sverige, före SHL:s bästa lag Färjestad och Hockeyallsvenska Västerås IK, är Hudiksvalls HC. Fredrik Johanssons lag gör får utdelning i nästan 32 procent av sina powerplay.

Läs mer: HHC-fostrade talangen – nu i Södertälje: "Det är SSK jag kämpar för"

På lördagen möter serietrean Hudiksvall överlägsna ettan Södertälje i en förväntat knökfull Glysishall.

– Södertälje har ett bra powerplay, men har i och för sig gått ner sig lite där jämfört med hur det var i början av serien. När vi får PP måste vi använda vår styrka där. Med över 30 procent är vi topp fyra i hela Sverige alla nivåer, säger Fredrik Johansson inför matchen.

När lagen möttes i Axa Sports Center i början av oktober var ställningen 4–3 efter två spelade perioder, men i början av tredje satte Södertälje in nådastöten och vann klart med 7–3.

Läs mer: "Hudik hockeys största match någonsin"

– Visst, borta hos dom så hade dom mycket puck, men som sagt så var det 4–3 inför sista. Det är jätteviktigt att vi är disciplinerade och har en tro på det vi gör. Vi kan inte bara titta på motståndaren heller, för det är inga övermänniskor vi ska möta, säger Fredrik Johansson, som bortsett från givna detaljer som "hålla ihop laget", "inte ha ett långt lag" och "anfalla med fem och försvara med fem" håller det mentala som absolut viktigast.

– Det är det vi alltid pratar om: attityden är nummer ett. Vi måste kliva ut med rätt attityd, man måste börja i den änden, säger han.

Hudiksvalls givna höjdpunkt hittills den här säsongen är när man slog Huddinge på ett imponerande sätt borta med 4–1. Men i matchen efter åkte laget på stryk hemma mot Vallentuna...

LÄS MER: Krönikör Joakim Mattsson: "Spelarna var inte där"

– Alltså, det där har vi pratat om. Som ledare, på alla nivåer, får man leva med att man kan möta topplag och vinna och sedan göra en sämre insats i nästkommande match. Vi tar givetvis med oss bilderna från Huddinge borta, men de där dalarna får vi inte ha. Vi måste vara mer konsekventa i det vi gör. Det handlar om att göra rätt saker vid rätt tillfällen och ta ansvar; mod, offervilja, man chippar ut och man chippar in och definitivt inte sätta den andra killen i ett dåligt läge. Där har vi en del kvar att lära, säger Fredrik Johansson.

Hur märks det i gruppen att en stormatch väntar?

– Det har inte märkts så mycket hittills, men vi ska prata om det i dag (på torsdagsträningen). Det är klart att det kommer märkas med mycket folk på läktaren och så. Men vi är trygga här hemma, och jag har sagt att vi ska gå ut och göra personbästa. Gör vi det vi ska göra så utgår jag ifrån att vi kan vinna matchen, jag tror på mina spelare och mitt lag.

Målvakten Johan Kallio är tillbaka och tränar, men lär sannolikt inte spela på lördag. Backen Anton Lindgren är på bättringsvägen, men lär inte heller komma till spel – och lagkaptenen Magnus Nilsson har fortfarande någon vecka kvar för att vila upp sig efter sviterna av en hjärnskakning.

HHC tränade på torsdagen och fredagen, men skippar lördagens isvärmning på förmiddagen.

– Vi lägger all kraft på matchen i stället. Jag hoppas att man går man ur huse i Hudiksvall på lördag, det vore kul om Hudiksvallsborna ställer upp och fyller ladan, säger Fredrik Johansson.

Fotnot: Powerplaystatistiken räknades innan torsdagskvällens matcher.

>>> LIVE LÖRDAG 15.50: Följ Hudiksvall–Södertälje här!

Mer läsning

Annons