Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HHC får inte se några stjärnor ikväll

/

Årets häftigaste match i grundserien skulle jag nog inte kalla den. Den dröjer till 15 november när Södertälje kommer till Glysishallen.

Annons

Men kvällens möte lagen emellan i Axa Sports Center kan bli nog så häftig. För flera av spelarna i HHC blir det säkerligen spel inför den största publiken någonsin hittills i karriären.

Då gäller det att hålla huvudet på skaft. Spelarna får absolut inte bli imponerade av arenan, atmosfären och namnet Södertälje SK. Då är matchen förlorad på förhand. Däremot finns det mycket annat att vara imponerad av i den forna storklubben.

HHC:s värvning av Dallas Jackson kan inte beskrivas som mycket annat än en bomb. Med tid och rätt förberedelser kan han utvecklas till hockeyettans största stjärna den här säsongen. Men på förhand var det en SSK-värvning som vägde riktigt tungt under silly season.

33-årige forwarden Jonas Westerling har 557 allsvenska matcher bakom sig. Senast spelade han tre säsonger i Mora, där 2013/2014 blev den poängbästa. 40 poäng, och då pratar vi allsvenskan, är något som nog skrämmer de flesta försvar i hockeyettan. Westerling har inlett med ett mål och fyra assist på fyra matcher i Södertälje. Räkna med att den poängskörden fortsätter.

Att laget dessutom har fem raka segrar och inte ett enda poängtapp talar för sig själv. Ett snabbt återtåg är allt som gäller för den anrika klubben som aldrig spelat så här långt ner i seriesystemet. Tränaren Mats Waltin har fått ordning på en brokig skara spelare med stukat självförtroende och en ovisshet inför den egna kapaciteten.

På hockeyettans upptaktsträff tippades Södertälje och Hudiksvall i topp av de allra flesta tränarna på plats. Även om det i tabellen inte är en tidig seriefinal kommer matchen ändå vara någon slags fingervisning för vad lagen egentligen går för.

Södertälje har redan spöat toppkandidaten Huddinge med 5–2 på bortaplan, och utklassat Vallentuna hemma med 7–1. Två lag som var för svåra för HHC som föll med 3–4 mot Vallentuna och 1–5 mot Huddinge.

Vad det spelar för roll i kväll? Troligtvis absolut ingenting. Ny match och nya möjligheter som det brukar heta. Dagsformen kommer avgöra, men jag tvivlar inte på anrika SSK. Laget är för bra för HHC och för bra för hockeyettan.

Tre noteringar från Joakim Mattsson:

1. Skadehistorien upprepar sig?

Att åka på så många skador som HHC gjorde förra säsongen var egentligen helt osannolikt.

Men frågan är om det inte håller på att upprepa sig i år?

Mot Sollentuna saknades Linus Wernerson Libäck (borta ett par veckor), Anton Lindgren och långtidssjuke Johan Björklund. Då har redan Magnus Nisson, Mathias Eriksson och Pontus Wernerson Libäck också haft skadefrånvaro.

2. Lindströms fantastiska säsongsöppning

Han har mycket istid, han gör många poäng och han muttrar irriterat på isen när saker inte går som han vill.

Jonas Lindström är en vinnarskalle och en ledare HHC har enormt stor nytta av. Tio poäng (fem mål+fem assist) talar för sig själv. En tredjeplats i seriens poängliga.

3. Hur är det med effektiviteten?

Sex mål mot Sollentuna och 14 mot Tierp är svårt klaga på. Men är effektiviteten verkligen vad den borde vara i HHC?

Mot Haninge på hemmaplan fullkomligt öste HHC framåt, 49 skott, men lyckades "bara" göra tre mål. Mot Sollentuna blev skotten lika många, men målskörden det dubbla. Ändå stod det faktiskt bara 3–2 efter andra perioden, en period där HHC sköt 22 skott. Ett mer än Sollentuna mäktade med på hela matchen.

Mer läsning

Annons