Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Strandduon minns avancemanget för två år sedan: "En helt oslagbar känsla"

/
  • Linnea Elfström Schederin och Anna Nygårds tror att Strand har vad som krävs för ett allsvenskt kontrakt.

De var båda med när Strand säkrade den allsvenska platsen för två år sedan.
Inför årets säsong bytte Anna Nygårds och Linnéa Elfström Schederin klubb för att fortsätta spela högre upp i seriesystemet.
Nu hoppas de att Strand kan ta sig tillbaka till allsvenskan.
– Har man bestämt sig och har målet i sikte så tar man det, säger Linnéa Elfström Schederin.
– Det vore viktigt för hela handbollshälsingland, säger Anna Nygårds.

Annons

Första mars 2014. Det var då Strand säkrade avancemanget till allsvenskan genom att besegra Bolton hemma i den fullsatta idrottshallen.

Därefter följde en säsong i allsvenskan som slutade med jumboplats och direkt respass till division 1. Men Linnéa Elfström Schederin och Anna Nygårds ville fortsätta spela på en högre nivå.

Läs mer: Anna Jakobsson laddad inför "superhelgen" på hemmaplan

Linnéa uppfyllde drömmen och flyttade till elitserielaget Spårvägen medan Anna Nygårds valde att byta till allsvenska Skånela.

– Första veckorna var absolut tuffa, att komma in i en hög träningsnivå och högre intensitet än man var van vid. Det som var svårast var ändå livet i sig, att komma in i en annan rytm och bo på ett nytt ställe. Jag trodde det skulle gå fort att anpassa sig men det tog längre tid, säger Linnéa Elfström Schederin som bytte Hälsingland mot Stockholm.

Under den allsvenska säsongen i Strand fick hon uppleva ett år med 18 förluster på 20 matcher. Med Spårvägen i elitserien har säsongen varit ännu värre. Laget har förlorat alla 18 matcher och ligger överlägset sist med sina noll poäng.

– Jättetråkigt, verkligen. I början av säsongen kändes det ändå jäkligt bra och vi gick in i säsongen väldigt förväntansfulla. Det är tråkigt att åka på smäll på smäll, men jag har inte kunnat göra så mycket åt det för jag har inte haft jättemycket speltid.

Känner du ändå att du utvecklas i Spårvägen?

– Ja, självklart. Jag tränar ju lika mycket som alla andra och tar tillvara på alla träningar och vill lära mig så mycket jag kan när jag är här, säger Linnéa Elfström Schederin.

Läs mer: Strand på kurs uppåt efter kryss i Västerås: "En fantastisk match"

För Anna Nygårds har säsongen varit mer uppåt. Efter den allsvenska säsongen med Strand valde hon att stanna kvar i serien genom att byta till Skånela.

– Jag trivs jättebra här, både med jobb, lägenhet och med laget. När jag spelade i allsvenskan med Strand kände jag att jag hade där att göra och det känns som jag gjorde rätt val när jag kom hit, säger hon om klubbytet.

Skånela ligger just nu i mitten av tabellen, någonting Nygårds aldrig fick känna av i allsvenskan med Strand.

– Nog för att vi förlorat den här säsongen också, men vi har ändå vunnit ungefär hälften av matcherna. Så det är roligare i allsvenskan den här säsongen, säger hon.

Övergången från Strand skedde sent, och skapade viss förvåning i Hudiksvall. Anna Nygårds förklarar varför det blev som det blev:

– Jag hörde själv av mig till Skånela men då hade de redan en nia. Sedan gick hon till Skövde och då hörde Skånela av sig. Strand ville att jag skulle vänta med att bestämma mig tills jag visste om jag kom in på skolan i Gävle, vilket jag gjorde, men jag valde att flytta ändå, säger Nygårds och fortsätter:

– Det blev klart i juli, vilket är sent. Hade jag kunnat göra på ett annat sätt hade jag gjort det men jag tror de flesta i Strand förstår att jag ville fortsätta min satsning.

Läs mer: Handbollsspelare extraknäcker som ambassadörer för sporten

Anna Nygårds har kontrakt med Skånela säsongen ut, plus nästa säsong om båda parter vill det. Om Strand skulle klara av att ta sig tillbaka till allsvenskan kan Anna få möta sina gamla lagkamrater, och storasyster Elin, nästa säsong.

– Jag vill ju hellre spela i samma lag som Elin, hon är jättejobbig att möta... Det skulle väl kännas lite konstigt, men samtidigt har jag varit i bortalaget i Hudiksvall förut, säger hon.

Systrarna pratar med jämna mellanrum och Anna har sett ett par matcher, bland annat när Strand mötte GT Söder på bortaplan och förlorade med 19–39. Nu jagar Strand revansch på hemmaplan i helgen.

– Strand är ju ett topplag, det visar ju tabellen också. De måste nog bestämma sig för att de ska vinna, för det är inte bara att ställa ut skorna. De får hoppas på bra publikstöd också, säger Anna Nygårds som själv minns tillbaka på den där dagen då det allsvenska kontraktet säkrades.

– Vi vann ju nästan alla matcher den säsongen och det var jätteroligt när idrottshallen var fylld. Matchen mot Bolton är oförglömlig, säger hon.

Läs mer: Härdsmälta senast – nu jagar Strand revansch

Linnéa Elfström Schederin minns tillbaka på firandet efter avancemanget för två år sedan med glädje. Även om hon nu spelar i högsta serien rankar hon avancemanget med Strand högt.

– Det var nog bland det häftigaste jag varit med om, en helt oslagbar känsla. Jag har haft målet att spela i elitserien sedan jag var 15, så att gå från division 1 till allsvenskan var ett stort steg att ta. Och att göra det tillsammans med lagkamraterna, tränaren, föreningen... det var en sån jäkla känsla. Det är svårslaget, säger hon.

Tror du Strand håller ihop och fixar uppflyttning även i år?

– Det Strands IF som jag känner, om de har ett mål i sikte och har bestämt sig så kommer de klara det. När vi spelade upp oss märke vi att när det började bli allvar kände vi att "tar vi de här matcherna så är vi i mål". Det är liknande läge nu och det ger nog extra energi, säger Linnéa Elfström Schederin.

I skrivande stund har GT Söder fyra poäng mer än Strand, men också en match mer spelad. Efter helgens två matcher mot Tyresö och GT Söder återstår fyra omgångar att spela för Strand.

Det innebär att mycket kan hända i tabellen även efter helgens omgångar. Dock är alla övriga lag på den övre halva samarbetsklubbar till lag högre upp i seriesystemet och får därför inte ta steget upp i allsvenskan. Kampen om direktplatsen står mellan Strand och GT Söder.

Mer läsning

Annons