Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckman: Grattis Hälsingland – till två lag som kommer få slita

/
  • Sportens krönikör Rikard Bäckman om att ha Ljusdals Anna Hammergård och Moheds Malin Sjöberg i samma lag:

Sportens krönikör och fotbollsexpert Rikard Bäckman spekulerar i hur det kommer att gå för Hälsinglands två bästa damlag i ettan nästa säsong – och drömmer om att de lurar av varandra spelare.

Annons

Som första lag någonsin från Hälsingland så klarade sig Mohed kvar i division 1. Lite överraskande är det, trots att serien var lite svagare den här säsongen jämfört med den förra.

Att Ljusdal, som åkte ur serien förra året, vann division 2 var däremot ingen överraskning alls – utan mer av ett krav som laget hade på sig när seriespelet drog i gång i våras.

Hälsingland som fotbollsdistrikt kan säsongen 2016 stoltsera med att ha två lag i landets tredje högsta division. När serien börjar i vår så kommer bara 26 lag i det här landet vara högre rankade än Mohed och Ljusdal, nämligen de som spelar i elitettan och allsvenskan.

Det är fantastiskt – och respektingivande – för en fotbollsregion som vanligen befinner sig lite på bakgården av svensk fotboll.

Men låt oss sväva iväg lite i fantasin och faktiskt titta på vad det finns för kompetens i lagen.

Tänk er att Mohed skulle värva en skadefri Anna Hammergård, och ha henne bredvid Malin Sjöberg centralt. Herregud vilket fruktansvärt innermittfält att ställas mot för motståndarna.

Och att Mohed lurar av Ljusdal skytteligavinnaren Sanna Signeul, för att sätta in i ett tvåmannaanfall bredvid Malin Jonsson – en target och en löpare.

Som krydda på det Jonnah Tönners, så skulle man få in en spelare som kan spela överallt i backlinjen och även har kompetens att täcka upp på mitten vid skador.

Då skulle Mohed säkerligen kunna utmana högre upp i serien, där laget nu säkrade nytt kontrakt först i den sista omgången.

Eller om vi tar och vänder på det hela.

Säg att Ljusdal, som kan locka med fantastiska förutsättningar i och med den nya fotbollshallen, skulle kapa åt sig Hälsingefotbollens största kämpe Malin Sjöberg. Och på det locka Amanda Bärj från Mohed och på det viset kunna hota offensivt med två fina fötter till jämte Ellika Persson och Matilda Wennberg. Eller att Ljusdal skulle sno åt sig Malin Jonsson att ha som target bredvid Sanna Signeul – djupled, styrka och målskytte i tvåkombination.

Och kanske Louice Frank – så Amanda Hansson skulle utmanas i laget om att ha de bästa glidtacklingarna.

Då skulle Ljusdal på allvar kunna blanda sig i topp 4 i division 1 norra Svealand.

Var jag vill komma?

Att som läget är nu så kommer båda lagen att få fajtas om ett nytt kontrakt säsongen 2016, möjligen med Ljusdal som något vassare efter en vinter i hallen.

Men att nå toppen är inte möjligt för något av lagen så länge inget av dem blåser det andra på toppspelare.

Underifrån, alltså från Hälsinglands lag i division 2 och 3, finns det visserligen ett gäng unga talanger som inte skulle göra bort sig på division 1-nivå efter lite utbildning.

Men det finns inget att värva lokalt för Ljusdal eller Mohed som skulle bidra med spets.

För någon vidare tradition av att värva från klubbar på längre avstånd finns inte riktigt. Och notera att ovanstående är tankeexperiment snarare än realism.

Till dess får vi hålla till godo med roliga derbyn där viktiga poäng står på spel kring nedflyttningsstrecket.

Mer läsning

Annons