Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ditt val kan stödja det lokala jordbruket

Men klart är att valet vi gör som konsument påverkar både hur vi vill att sortimentet ska se ut och hur vi vill att landskapet ska se ut.

Det betyder mycket för landskapet att det finns betande djur och att det brukas mycket vall som ensilage eller hö. Förutom mjölk och kött så producerar kon gödsel som återförs till marken och gör djurgårdar mindre beroende av kemikalier.

En normal stor gård skapar cirka fyra arbetstillfällen förutom de på gården (hantverkare, reparationer, transporter, byggnationer, förädling). Och trots nerläggningen av mejeri och slakteri så ger lantbruket flest arbetstillfällen sammantaget i våra kommuner!

Det är viktigt att man som konsument gör ett val förutom kvalitet och smak. Vi måste tänka att valet av butik eller valet av livsmedel påverkar. I dag har vissa butiker endast Milkoprodukter (Milko är en mejeriförening där bland annat bönderna i Hälsingland är delägare) medan andra bara har endast Arlas. Vem tror ni har bäst försäljning av mejerivaror? I övriga butiker ser vi en blandad kompott av varor både importerade och lokala varor.

Men klart är att valet vi gör som konsument påverkar både hur vi vill att sortimentet ska se ut och hur vi vill att landskapet ska se ut.

Mjölkbönderna är hårt pressade av sänkningar på mjölken och ökade kostnader för foder, löner, reservdelar, bränsle med mera. Om man dessutom får vikande försäljning så är förutsättningarna för höjningar till bonden minimala.

I dag så har vi ett pris som är detsamma som mor och far hade på 1980-talet och vilken skulle acceptera det som löntagare? Det innebär att många slutar och de som blir kvar blir tvungna att rationalisera för att minimera kostnaderna.

På vår gård har vi valt att producera enligt Kravs regler. Det ger ett något högre pris men innebär också att kostnaderna är högre. Det är bra att det finns miljömedvetna konsumenter men nu behövs det också att vi tänker lokalproducerat annars kommer det att innebära att ekologiska produkter kommer att tillverkas i Danmark.

Det handlar dessutom om hela sortimentet inte bara dryckesmjölken utan även smör, grädde, fil, yoghurt. Väljer ni Milkos produkter så ges det bättre förutsättningar för bönderna i Hälsingland att fortsätta med mjölkproduktion och landskapet och arbetstillfällena räddas lokalt.

Mjölkbönderna i södra Hälsingland kommer på fredag att möta konsumenter i Bollnäs och Alfta.

Lördag den 12 september blir det en aktivitet på Nytorpsdagen i Arbrå och under oktober kommer det att bjudas in till några gårdar som ska hållas öppna för allmänheten. Allt för att visa upp lokal produktion och öka kunskapen om vår betydelse för utvecklingen lokalt.

Nina och Thomas Backan

Rengsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel