Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Distansstudier gav stipendium

Carina Gräftegård, 44 år från Hudiksvall har utsetts till Årets distansstudent. På onsdagen fick hon motta ett stipendium på 12 000 kronor.

Carina har läst socionomprogrammet, 210 poäng, vid Högskolan i Gävle via lärcentrat CUL, Centrum för utveckling och lärande, i Hudiksvall.

Och trots heltidsjobb har hon klarat av hela utbildningen på 3,5 år.

– Det har gått bra, det är ju 24 timmar på dygnet, säger Carina och skrattar.

Hon är i grunden utbildad tandtekniker och jobbade som sådan till 1993 då hon bytte yrke, började arbeta som personlig assistent och utbildade sig till undersköterska.

Men lusten att läsa fanns fortfarande kvar, så Carina började läsa till socionom på distans.

I 3,5 år har hon läst på heltid, samtidigt som hon har jobbat heltid. Hela dagarna har hon suttit på CUL med distansstudierna, och på kvällar och nätter har hon jobbat som arbetsledare och personlig assisten åt A-assistans.

– Det har inte varit en dans på rosor, och det är ingenting jag rekommenderar om man inte har den disciplinen som jag har. Men det är ett val jag gjorde, och allting går om man vill, säger Carina, som tack vare att hon arbetat under hela studietiden, inte har behövt ta något studielån.

Många distanselever sitter hemma och läser, men Carina har valt att förlägga den mesta av studietiden till CUL. En förutsättning för distanselever är att de har tillgång till ett studiecenter som CUL, menar hon.

– Där finns rum, datorer, uppkopplingar, telebildsföreläsningar. Och det finns ett litet bibliotek där vi kunnat beställa hem böcker vi behövt till kurserna. Jag har suttit där från morgon till kväll, mer eller mindre varje dag.

Som spetsinriktning valde Carina att läsa om funktionsnedsättning och det sociala arbetet kring det, och hon vill gärna fortsätta arbeta med individer med funktionsnedsättning.

– Sen i vilken riktning, det har jag inte riktigt bestämt än, men jag trivs på mitt jobb, och det är A och O.

Carina får ibland frågan om hon skulle göra om det – jobba och studera på heltid – om hon vetat hur mycket arbete det innebar.

– Då hade jag kanske backat, men jag tycker om att läsa, och jag skulle nog kunna tänka mig att läsa något mer, absolut. Kanske inte så många år, men kompletterande kurser för att förkovra mig i vissa ämnen. Ingen utbildning är tung att bära.