Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Distans är inget problem för Pelle

Långa avstånd är inte längre det problem det brukade vara. Vägarna blir bättre och bättre, tågtabellerna generösare – och internet underlättar för många.
Pelle Olsson från Färila utnyttjar det senare för att slippa flytta för sitt jobb.

Pelle Olsson bor med sin familj i Färila, och jobbar för Martinssons i Bygdsiljum utanför Skellefteå. Han är samordnare på deras avdelning för byggsystem – de levererar och monterar färdiga limträbyggnationer.

Läs mer: Så bra är pendlingen till Gävle och Sundvall

Kontoret har han i Ljusdal, sedan i februari tidigare i år.

– Det fungerar hur bra som helst, säger Pelle Olsson.

Tidigare satt han i Stockholm och jobbade därmed redan då på distans. Hans arbete innebär mycket resor, han åker runt till de olika projekten och ser till att montagen fungerar som de ska.

Just nu råddar Pelle Olsson bland annat i bygget av friidrotts- och innebandyarenan IFU Arena i Uppsala. Martinssons har levererat 3 800 kubik limträ, plåt till taket och de sköter även monteringen. Pelle Olsson är den som styr med kranar och gubbar.

Läs mer: Bättre betalt att ligga ute på jobb

Pelle Olsson styr till mångt och mycket över sin arbetstid på egen hand. Det är många personer involverade i de projekt han råddar, men det mesta går att sköta via datorn.

– Mötesbitarna kan vara en nackdel, men i dagsläget har man så bra uppkoppling och vi kör allt via programmet Lync. Vi kan sitta i möte tillsammans och det känns inte som att jag ska måsta åka upp till Skellefteå bara för att, när det fungerar så bra härifrån. Egentligen ser jag inga nackdelar alls med att jobba på distans.

En gång i månaden åker han dock till Bygdsiljum för ett dagslångt möte och genomgång av de pågående projekten.

Läs mer: Sågen fyller 120 år

Pelle Olsson tror att fler skulle kunna vinna på att arbeta på distans.

– Ja, har man den möjligheten så tycker jag absolut det. Jag har bott i Stockholm också, med familj och allt, men vi valde att flytta hem. För det första är det så fruktansvärt dyrt att köpa någonting och bo i Stockholm och andra stora städer, då har man bara en boendekostnad och kan knappt göra någonting annat. Kan man få till det att få flytta hit och jobba på distans så har man ju allt att vinna anser jag. Man har ett bättre klimat här – inte bara i väder och vind utan det är ett bättre klimat mellan människor också anser jag.