Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskussion om båtmotor i rättssalen

Mannen hävdar att han bara körde med båtens hjälpmotor.

Annons

Natten mot den 7 juni i fjol såg två personer vid småbåtshamnen i Hudiksvall en man som verkade berusad. Vittnena har berättat att mannen gick till en båt och startade den. Polis kom till platsen och det visade sig att båtföraren hade 1,86 promille alkohol i blodet.

Mannen åtalades för grovt sjöfylleri och i onsdags hölls rättegången i Hudiksvalls tingsrätt. Mannen nekade till brott och uppgav att han paddlade ut från båtens plats och sedan endast använde den mindre hjälpmotorn för att ta sig till tankbryggan. Han förklarade att han inte skulle ut och åka utan bara tanka för att förbereda inför morgondagens aktiviteter.

Ett av vittnena uppgav att det hördes kraftiga motorljud, och den åtalades advokat ansåg att det talade för att det var den mindre motorn som var i gång.

– Den stora motorn är tystare, sade advokat Tord Krokström.

Han ansåg att båtföraren skulle frias, och hänvisade till den regel om sjöfylleri som rör fartyg som kan framföras i minst 15 knop. Eftersom den stora motorns tank var tom på bränsle kunde båten alltså inte framföras med någon större hastighet.

Åklagaren anser att mannen ska dömas, oavsett om det var den mindre motorn som användes. Domen meddelas om två veckor.