Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskriminerad grupp missar mycket

Att vara synskadad i Gävleborg innebär att du inte har samma möjligheter som synskadade i övriga landet, du är diskriminerad. I övriga Sverige har du som synskadad rätt att läsa tidningar, böcker samt införskaffa dig samhällsinformation via en så kallad Daisy-spelare. Detta har du inte tillgång till i Gävleborg om du inte betalar spelaren själv.

En Daisy-spelare, Digitalt anpassat Informationssystem, gör text tillgänglig för personer med ett läshandikapp. Formatet strukturerar ljud, text och bild på ett sätt som liknar en vanlig bok och du kan bläddra mellan sidor, söka med hjälp av register och innehållsförteckningar. Samma fördelar går inte att få via till exempel en vanlig ljudbok då du är hänvisad att lyssna från kapitel till kapitel.

Gävleborgs synskadade har i många år kämpat för att även de ska få tillgång till Daisy-spelare men hittills utan resultat. I Gävleborg anses inte detta som ett hjälpmedel vilket innebär att länets synskadade måste köpa spelaren själva om de ska få tillgång till tidningar och samhällsinformation. I övriga Sverige klassas Daisy-spelaren som ett hjälpmedel för synskadade och finns oftast tillgängliga för utlåning på bibliotek.

Att som synskadad inte få tillgång till ett så bra hjälpmedel kan bara anses som diskriminerande och det innebär en stor brist hos Landstinget Gävleborg. Länets synskadade ska inte behöva vänta tills det blir maktskifte i Gävleborg innan de kan få sina Daisy-spelare, det är dags att landstinget tar sitt ansvar och levererar.

Vi i Samverkan Gävleborg lämnar i dagarna in en motion där vi kräver att Daisy-spelare ska ingå i landstingets hjälpmedelsutbud. Vi hoppas att den socialdemokratiskt ledda majoriteten fattar ett beslut snarast som innebär att Gävleborgs synskadade kan läsa morgontidningen till kaffet precis som alla oss andra.

Patrik Stenvard (M)

Agneta Wagner (M)

Carina Östansjö (FP)

Stig Zettlin (Svp)

Ingemar Kalén (KD)

Samverkan Gävleborg:

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel