Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktvalt är bättre

/

I går beslöt Region Gävleborg att gå vidare med en ansökan till regeringen om att bilda en egen regionkommun. Alltså en regionbildning utan att slå sig samman med några andra län.

Annons

Frågan har diskuterats länge. Från att först haft tankar på att bilda en riktigt stor region på flera län har det skarpaste alternativet under lång tid handlat om att bida en region tillsammans med Uppsala och Dalarna. Under förra mandatperiodens slutskede lämnades det till och med in en ansökan om att få bilda en sådan region.

Då blev beskedet från statsmakten att frågan behövde utredas ytterligare, och något beslut skulle inte komma att fattas i ärendet förrän under den nu innevarande mandatperioden.

Med något ändrad politisk uppställning, men kanske framför andra personer på de framträdande politiska positionerna, kom för några månader sedan beskedet från Uppsala att de vände såväl Gävleborg som Dalarna ryggen för att i stället samarbeta med länen i Mälardalen.

Ställda inför denna nya situation fattade Gävleborgs regionfullmäktige i går rätt beslut.

Att bilda en region tillsammans med bara Dalarna är svårt att se som en framgångslösning. Att vända blickarna norrut skulle kunna vara en möjlighet. Men med tanke på hur svårt de nordliga länen verkar ha att komma överens om gränsdragningen är det knappast heller särskilt lockande.

Fast om Gävleborgs län inte ska bilda region tillsammans med något annat län, vad finns det då för anledning till att bilda en region över huvud taget? Varför inte bara fortsätta så som det är i dag? Det finns ju redan en organisation som heter Region Gävleborg. Det finns ju redan ett regionfullmäktige.

Sant. Så är det. Men Region Gävleborg är ett kommunförbund, bestående av Landstinget Gävleborg och länets alla kommuner. Det betyder att i regionfullmäktige sitter företrädare utsedda av landstinget och kommunerna. Inte av väljarna.

Visst har väljarna haft sitt att säga till om. Men det är en indirekt vald församlig som beslutar över frågor som är väldigt viktiga för Gävleborgs framtida utveckling. Utan att väljarna egentligen kan utkräva något egentligt ansvar av beslutsfattarna. Ur ett demokratiskt perspektiv är det allt annat än lyckat.

Dessutom innebär bildandet av en regionkommun att mellankommunala samverkansorganet och landstinget försvinner för att i stället styras av ett gemensamt folkvalt regionfullmäktige. Därmed försvinner även ett byråkratiskt mellansteg.

Ytterligare en anledning till varför det är rätt att ansöka om att få bilda en regionkommun är att fler ansvarsuppgifter därmed kan komma att överföras från staten till det regionala organet. Gävleborg får därmed ökad möjlighet att själv styra utvecklingen för länet. Om man skulle vänta med att bilda regionkommun är risken stor att man missar denna möjlighet medan andra regioner i landet ges den möjligheten.

Det kan knappast anses positivt för Gävleborg.

Mer läsning

Annons