Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dioxinhalterna oroar mest

Efter många års utredningar är ett stort steg taget mot saneringen på före detta sågverksområdet Håstaholmen, i och med den ansökan som nyligen skickades in till Naturvårdsverket.

Inte mindre än 39 400 ton förorenade massor finns på området, och det är dioxinerna som bekymrar mest. Den översiktliga beräkningen säger att det handlar om ungefär 440 gram i massorna. Mängden arsenik är 380 kilo, bly 250 kilo, krom och koppar 170 kilo vardera.

Sågverksamheten bedrevs av Iggesunds bruk och Holmen AB, dels på fastlandet, dels på själva Håstaholmen. Två mindre saneringar genomfördes i samband med att sågverket lades ned, och området har sedan dess ådragit sig kommunens intresse, med tanke på framtida exploatering för bland annat havsnära boende.

Nu har en grundlig utredning bifogats ansökan till Naturvårdsverket, men om det blir ett positivt besked därifrån är det inte slut med utredningar, försäkrar Jonas Rasmusson vid tekniska avdelningen.

– Vi måste veta vilken typ av botten det är, hur mycket sten, hur mycket stockar. Det finns en hel del tegel och betong i massorna. Vad som ska göras avgörs av hur det ser ut. Att förbereda det stora jobbet är också ett stort arbete, som vi i så fall också måste ha hjälp med, säger Jonas Rasmusson.

Föroreningarna fördelar sig olika inom olika delar av området, och i det här läget handlar det bara om marken. Sedimenten under och omkring Håstaholmen är inte med i den första ansökningsrundan, och när det gäller saneringsarbete i vatten krävs noggranna överväganden.

– Ska man börja ta i det får man överväga risken att man drar föroreningarna runt så att de sprider sig. Det är mycket svårare att hålla koll i vatten, och det blir i så fall ett separat projekt, säger Jonas Rasmusson.

I den bästa av världar, säger han, blir beskedet positivt och det kanske kommer lite pengar till hösten. Då skulle man kunna försiktigt rulla i gång processen. Bara att ta fram ett underlag för upphandlingen blir ett grannlaga arbete där inga detaljer får försummas.

Dioxinmängd som räknas i gram kan te sig smått, men räknas i det här sammanhanget som hög. Massorna från de områden som har de högsta halterna kommer sannolikt att kräva förbränning vid höga temperaturer på någon anläggning som har kompetens och teknik för rätt hantering.

Halter över 15 000 nanogram per kilo kräver, enligt Sakab, förbränning vid höga temperaturer och i en specialkonstruerad ugn. Den högsta halten av dioxin som uppmätts på Håstaholmen motsvarar 2 000 000 nanogram per kilo, i ett golvprov med dammpartiklar från pannhusvinden.