Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitalt är framtidens bio

/
  • Ett 70-tal deltagare i den filmpolitiska konferensen på tisdagen köade att anmäla sig i biljettluckan på Kilafors biografteater, byggd 1933.
  • Ett 70-tal deltagare i den filmpolitiska konferensen på tisdagen köade att anmäla sig i biljettluckan på Kilafors biografteater, byggd 1933.
  • Anita Blomqvist, ordförande i kultur- och fritidsutskottet i Bollnäs och Magnus Svensson, ordförande i Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i Söderhamn gav sin syn på filmens roll i respektive kommun.
  • -  Filmen bör få ökad prioritet i framtidens kulturpolitik både nationellt och lokalt, menade Jon Dunås, huvudsekreterare i filmutredningen.
  • Calle Nathanson, handläggare av kulturfrågor vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
  • Moderatorn för den filmpolitiska konferensen Susann Jonsson.

450 biografer i landet är på sikt nedläggningshotade om de inte digitaliseras. Det beräknar Svenska Filminstitutet, som nu drar igång ett digitalt försöksprojekt där 20 biografer ska väljas ut. På Kilafors biografteater bänkade sig ett 70-tal personer från hela landet som brinner för bio.

Annons

Flera händer for i luften när moderatorn för den filmpolitiska konferensen Susann Jonsson frågade hur många som ansökt om att få bli en av de utvalda biograferna till projektet Digitala bio, som Ramon Reissmüller från Svenska Filminstitutet just berättat om.

- Kunde väl tro det, sa hon och blickade ut över alla deltagarna i Filmpolitik+Kommun=Sant, årets konferens anordnad av Film Gävleborg och Film i Dalarna samt värdkommunen Bollnäs, som lockats till Kilafors under tisdagen.

Här fanns såväl representanter från kommuner i och utanför länet som biografägare, biografföreningar, filmfestivalarrangörer och andra med anknytning till bio och film.

I fjol samlades man i Hudiksvall, nu var det Bollnäs. Både kommunalrådet Evy Degerman och senare Anita Blomqvist, kultur- och fritidsutskottet, kunde berätta om den medvetna satsning som Bollnäs gjort på film.

- Kulturen är en tillväxtfaktor, förklarade Evy Degerman, som tilltalades av tanken att utnyttja biografen som mötesplats även för annat än film.

Jon Dunås från Kulturdepartementet har varit huvudsekreterare i filmutredningen Vägval för film, som presenterades i höstas. Nu är den ute på remiss till 29 januari.

Nyligen förlängdes det så kallade filmavtalet ytterligare två år, till utgången av 2012, för att det ska finnas betänketid att knäcka den svåra nöt hur svensk film ska kunna finansieras och visas. Lösningen från 1960-talet med ett frivilligt filmavtal mellan staten och biograferna kanske har spelat ut sin roll.

- Förutsättningarna för en fortsättning är mycket osäkra, menade Jon Dunås.

Filmavtalet innebär att där tio procent av biobiljetten går till Filminstitutet som fördelar det till nyproduktion av svensk film tillsammans med statens bidrag, som i sin tur motsvarar två tredjedelar.

- Det viktigaste nu är en satsning av digitalisering av biografer, förklarade han. Där föreslår utredningen en nationell satsning där staten betalar en tredjedel av kostnaderna och andra, som kommuner och biografägare, står för resten.

Där kom kommunerna in på ett hörn även i filmutredningen. Den trycker inte på samma sätt som kulturutredningen på vad som kallas portföljmodellen, alltså att besluten om vart de statliga bildragen ska gå fattas på regional nivå.

Om det hade Calle Nathanson inte så många synpunkter. Han är handläggare av kulturfrågor vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Filmutredningen har inte gått på remiss till varje kommun, inte ens landsting, utan det blir han som får samla ihop synpunkterna och SKL avge ett svar från dem alla.

- Vi tycker att det borde bli en ny myndighet, inte Kulturrådet, som förhandlar för staten, sade han. Nu tycks det inte bli så, en utredning är tillsatt som till februari ska föreslå hur Kulturrådets roll kan bli.

När det gäller den digitalisering av biografer som nu står för dörren ansåg han att varje kommun ska kunna avgöra om man vill vara med och finansiera detta.

En något nedbantad programpunkt blev den om filmens ställning i dag och i morgon, där det var meningen att representanter från fyra kommuner skulle diskutera. Kvar blev värdkommunens Anita Blomqvist, ordförande i kultur- och fritidsutskottet i Bollnäs och Magnus Svensson, ordförande i Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i Söderhamn.

Vid en jämförelse mellan dessa två kommuner har Bollnäs satsat betydligt mer medvetet och offensivt på film. Där pågår nu ett arbete med en ny filmplan som ska införlivas med det kommunala kulturpolitiska programmet.

Under resten av eftermiddagen fick deltagarna bland annat lyssna till filmklipparen Håkan Karlsson, Kilafors, som är aktuell med Milleniumtrilogin.

Mer läsning

Annons