Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digital framtid för brukare

Telia plockar ner stolpar och då och då blir det avbrott både på tele- och elnät. För äldre med larm finns inget självklart alternativ, men nu ska digitala lösningar utredas.

Nyligen meddelade Telia att den telefonstolpe som i åratal sett till så telefonkontakten fungerat i område 820 78, nu ska raseras. Kunder ska ha erbjudits likvärdiga lösningar för hemmets telefoni som man haft via kopparledning.

Men för brukare med larm är det kommunens sak att försäkra sig om att allt fungerar. Post- och telestyrelsen rekommenderar kommuner att gå över till digitala, IP-baserade larm. För Malin Ruthström, vård och omsorgschef i Nordanstig, ingår det i arbetsuppgifterna att stämma av med boende i området hur man löser situationen.

– Telia har plockat ner stolpar tidigare, i ytterområden, men där har det inte påverkat några av våra kunder. Jag vet inte om någon berörs här, berättar Malin Ruthström, som inte sett några ökade kostnader för kommunen på grund av detta hittills.

Nyligen inleddes ett projekt i hela länet, där statliga stimulansmedel ska bana väg för digitala lösningar. På många orter finns tankar kring uppkoppling mot datorer för att mäta blodtryck. Även kameror har nämnts i sammanhanget. Hur digitaliserad omsorgen i Nordanstig blir är ännu ovisst.

– Min åsikt är att digitalisering är ett måste för att kunna erbjuda alla kommuninvånare stöd och hjälp i modern tappning. Hur det tar form kommer att visa sig, men vi går mot en digitalisering som blir till fördel för alla våra kunder. I sinom tid blir alla trygghetslarm digitala, förklarar Malin Ruthström, som dock påpekar att digitala trygghetslarmen är strömberoende.

– Så vid strömavbrott längre tid kvarstår viss problematik. Sedan vet vi idag inte hur mottagning och sådant kommer att fungera, därav projektarbetet gemensamt i länet med hjälp av de medel vi nu söker.