Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digital demens drabbar barn

Sydkorea är ett av länderna i världen där utvecklingen av den digitala teknologin har kommit längst.

Där har läkare upptäckt att den ökade användningen av smarta mobiler bland landets ungdomar har lett till fenomenet digital demens. Det innebär en försämring av kognitiva funktioner, i vissa fall så allvarliga att de gått att jämföra med personer som drabbats av skallskador. Symtomen är minnesförlust, koncentrationssvårigheter och känslomässig likgiltighet.

Läkarna har upptäckt att personer som ständigt är uppkopplade utvecklar den vänstra logiska och matematiska delen av hjärnan, medan den intuitiva, konstnärliga högra delen blir underutvecklad.

Även europeiska länder börjar reagera. Den franska nationalförsamlingen har sagt ja till ett lagförslag som förbjuder trådlösa nätverk på dagis. Förslaget slår också fast att wifi i skolor som har klasser upp till årskurs 6 ska stängas av när de inte används. I Tyskland har neurologen Manfred Spitzer, publicerat en bok med titeln Digital demens som varnar föräldrar och lärare om farorna med att låta barn spendera för mycket tid vid en bärbar dator, mobiltelefon eller annan elektronisk utrustning. Dr Spitzer varnar för att bristerna i hjärnans utveckling är oåterkallelig. I Sverige har doktoranden Sara Thomeé utifrån fyra olika studier visat att unga höganvändare av mobil och dator löper större risk att drabbas av sömnsvårigheter, stress och psykisk ohälsa.

Svenska skolor har de senaste åren satsat stort på att alla barn ska få egna trådlösa datorer. De flesta har redan smarta mobiler. Hemma har alltfler trådlösa nätverk och varje familjemedlem har varsin mobil på sig jämt. Det är dags att vara lite vaksamma på vad som händer med våra barn.   

Siv Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel