Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dialog om skolan

Centerpartiet fortsätter sin dialogturné för att rädda de nedläggningshotade byskolorna. På måndagskvällen gick färden till Trönö.

Ett trettiotal personer hade samlats i Trönö församlingshem, många föräldrar till barn på Trönö skola. Här fanns även representanter för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), som tagit ställning mot den omstridda PwC-rapport som presenterades i höstas och föreslår nedläggning av skolorna i Trönö, Mo och Stråtjära.

Mötet leddes av Centerpartiets gruppledare i kommunfullmäktige Magnus Svensson, Jan-Eric Berger och Janne Bild från Barn- och utbildningsnämnden (BUN).

Centerpartiet höll skoldialog i Stråtjära i förra veckan och ännu ett möte är planerat till på torsdag i Mo sockenstuga.

– Våra flesta medlemmar bor på landsbygden och möter de medborgare som är engagerade för skolorna, sa Magnus Svensson innan mötet började.

Det var dessa medlemmar som reagerade under Centerpartiets månadsmöte i november och uppdrog åt kommunfullmäktigegruppen att arbeta mot skolnedläggningarna och för dialoger med boende i trakten.

– Ett så tydligt uppdrag har jag aldrig fått sedan jag blev gruppledare för Centerpartiet 2002, sa Magnus Svensson.

Han påpekade också att skoldialogerna inte ska ses som en tidig start på Centerns valrörelse inför kommunvalet i höst.

– Vi har inte med den här frågan över huvud taget förutom att vi jobbar för en levande landsbygd. Tre möten med medborgare är ju positivt, men det är inte del av vårt valprogram, sa Magnus Svensson.

Jan-Eric Berger berättade om det kommande arbetet med skolorganisationen, och den beredning av frågan som han sitter med i. Skolfrågan ska beredas den 10 februari och sedan är ett beslut i nämnden planerat till 19 februari.

– Jag tror inte att det blir något förslag. I så fall får de köra över mig, sa Jan-Eric Berger.

Därefter lämnades ordet fritt.

– Jag funderar över att man ger ett företag i uppdrag att ta fram en rapport för 280 000 kronor. Och vad fick man? En rapport där ni inte tänker använda någonting. Det är fy skäms, tycker jag, sa Ann Bylund.

Maria Leander undrade om BUN hade bett PwC att utreda vad som skulle hända om man inte la ner byskolorna. Jan-Eric Berger svarade att BUN inte hade styrt utredningen så i detalj.

Efter en timmes diskussion blev det kaffe och bullar. Anna Grändborn tyckte att det var skönt att mötet kommit till stånd.

– Jag är förälder till en son på sexårs och två barn till på dagis. Det är min förhoppning att skolan får vara kvar och att alla mina barn får gå där, sa hon.