Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dialog med allmänheten

Möte Just nu pågår den största förändringen av svensk polis sedan 1965. 2015 ska Sverige få en nationell polismyndighet.

 Det innebär att Polismyndigheten i Gävleborgs län kommer läggas ned och bli en del av polisregion Mitt. Ett av målen med förändringen är att Polisen ska lyssna mer och skapa nya sätt att ta emot medborgarnas synpunkter.

Om Polisen hade varit ett företag så hade det vi nu ska göra kallats för crowdsourcing eller öppen innovation. Vi vänder oss till medborgarna för att börja skapa en plattform där Polisen med hjälp av medborgarna kan bli bättre.

Det handlar om att snabba upp innovationsprocessen och i vissa fall slippa utveckla sådant som det redan finns bra lösningar på. Företag blir allt bättre på så kallad crowdsourcing. Medborgarnas erfarenhet, kompetens och förmågor är däremot en underutnyttjad resurs i offentlig sektor, enligt Innovationsrådet. Vi vill skapa en enkel variant av detta som kan passa den nya Polismyndigheten.

Det första steget tas i Gävleborg. Genomförandekommittén för den nya Polismyndigheten och Polismyndigheten i Gävleborgs län genomför en öppen medborgardialog den 29 januari i Gävle på biograf Spegeln. Vi bjuder in allmänheten och intresseorganisationer som medskapare till hur den nya Polismyndigheten ska bli bättre i kontakten med medborgarna.

Temat för mötet den 29 januari är hur brottsoffer vill att kontakterna med Polisen utvecklas. Representanter från lokalt företags- och föreningsliv samt brottsofferjourer kommer att berätta om sina erfarenheter av Polisen och vilken utveckling de skulle vilja se.

Gävleborg är först ut i en serie medborgardialoger. Under våren besöks sex andra platser. Frågor som ska diskuteras är:

* Hur vill du kunna komma i kontakt med Polisen?

* Hur vill du bli bemött av Polisen?

* Vad kan Polisen bli bättre på?

* Hur vill du kunna klaga på Polisen?

* Hur kan du/vi tillsammans hjälpa Polisen i deras arbete?

I den nya Polismyndigheten ska den lokala polisen få stärkt mandat att utforma arbetet nära medborgarna, men med arbetsmetoder och resurser som delas i hela Sverige. Länsgränser ska inte längre vara hinder för polisarbete eller möjligheter för kriminella.

Vi vill skapa ett förhållningssätt till medborgarna, kommuner, intresseorganisationer, företag med flera som bygger på dialog. Det kan handla om sociala medier, telefonsvarstider, brottsförebyggande samverkan, lokala undersökningar eller som i detta fall möten.

För att klara det måste Polisen bli bättre på att lyssna, ta till sig kunskap och omvandla den till metoder. Även om långt ifrån alla förslag kommer att kunna genomföras, så bedömer vi att Polisen kan bli mer effektiv om kontakten med medborgarna blir bättre.

Slutsatserna från Gävlemötet blir del av ett beslutsunderlag för skapandet av den nya Polismyndigheten. Gävleborgarnas medskick kommer alltså att få en direkt påverkan på hur den framtida Polismyndigheten ska arbeta.

Christina Forsberg

länspolismästare Gävleborgs län

Thomas Rolén

regeringens särskilde utredare för den nya polismyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel