Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det våras för cyklarna

Frisk luft, närhet till naturen och möjlighet att spara in en krona lockar många till att cykla. Nu är det dags att ta ut cykeln igen.

Annons

- Det är rena sparbössan att cykla, säger Jan Hagström ägare av Percykel & Sport i Forsa.

Många tar cykeln till och från jobbet eller cyklar för motionens skull. Nu är det hög tid att damma av det klassiska färdmedlet och ge det lite extra uppmärksamhet.

En helservice på cykeln kräver att man kollar att alla delar är intakta. Hjullagren, växlar, däck och bromsar kan behöva en grundlig service.

- Det är viktigt att titta till styret och dess lager för där kan det komma grus. En säkerhetsgrej är att ha två bromssystem, ifall något skulle gå sönder, säger Jan Hagström.

En normal cykel behöver ses över en gång per år, medan ungdomscyklar som används mycket kan ses över fler gånger än så. Även sportcyklar med uppåt 28 växlar kräver mer underhåll.

- Däck bör man byta vid exempelvis sprickor om cykeln stått ute och däcken torkat. Om man tvättar och smörjer cykeln, desto bättre håller den, säger Jan Hagström.

Edmund Spaanheden är verkstadstekniker på Percykel & Sport i Forsa och har också märkt av trender inom cykelvärlden. Han har sett en ökad medvetenhet kring hjälmanvändandet och att fler cyklar året runt.

- Köper man en cykel för 15 000 kronor och använder den i 15 år, då kostar den mellan fyra till sex kronor per mil, jämfört med en bil som kostar 35 kronor milen, säger Edmund Spaanheden.

Bland unga har även BMX-cyklar blivit en fluga och det är en stor efterfrågan på modellerna. En annan populär sportgren i cykling är tävlingsgrenen Down Hill. Inom sporten som går ut på att cykla nedför backar och branta cykelleder kan cyklisten nå så hög fart som 90 kilometer i timmen. En sådan cykel kostar ungefär 60 000 kronor.

- Det är inget för veklingar, man måste ha armskydd, ryggplatta och hjälm med visir, säger Jan Hagström.

Miljöaspekten av cykling är något att framhäva och intresset kring cykling som motionsform går spikrakt uppåt menar de båda. En cykelklubb har bildats i anslutning till affären och de arrangerar även i cykelmekarkurser som fokuserar på grundservice av cykeln.

- Det är den näst största sporten i världen och det är bra att få igång cykling som motionsform tillsammans. Det ger också en social gemenskap, säger Edmund Spaanheden.