Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras för alliansen

/

Det var precis som väntat inte många nyheter kvar då finansminister Anders Borg (M) i går överlämnade regeringens ekonomiska vårproposition till riksdagen. De större satsningarna som budgeten innehåller har på numera sedvanligt sätt redan tidigare presenterats.

Annons

Däremot var det en mer sammanhållen bild av statens ekonomi som åskådliggjordes av finansministern innan han gjorde sig i ordning för den efterföljande budgetdebatten i riksdagen.

Sverige går stärkt ur krisen. Den kommande mandatperioden beräknas sysselsättningen att öka, sjukersättningen kommer att minska, jobbtillväxten tar fart och avbetalningarna på statsskulden kommer att fortsätta.

Arbetslösheten väntas enligt vårpropositionen toppa med 9,2 procent i år, vilket är drygt två procentenheter lägre än regeringens prognos i höstbudgeten. Tillväxten i ekonomin växer i den nya prognosen med 2,5 procent i år och 3,9 procent nästa år. Även det betydligt bättre än prognoserna från i höstas.

Inom två år kommer Sverige åter att ha överskott i de statliga finanserna.

Det våras för svensk ekonomi. Och det våras för alliansen.

Men Anders Borg får vara lite försiktigare med vilka ord och uttryck han använder sig av. Finansministern lät nästan som förra statsministern Göran Persson (S) då han från talarstolen deklarerade att "nu kommer jobben". Det var inte en vinnande slogan i valrörelsen 2006, och bör även undvikas i årets valrörelse. Även om förutsättningarna för ökningar i sysselsättningen är goda bör det uttryckas på annat sätt.

Samtidigt kan man konstatera att det är en ganska så försiktig budget. Där finns förstärkningar för pensionärer, i form av skattesänkningar, och för barnfamiljer, i form av höjt flerbarnstillägg, men i övrigt är det inte mycket till så kallat valfläsk som regeringen serverar. Alliansen sparar helt enkelt reformutrymmet till längre fram i valrörelsen, då det sannolikt på ett bättre sätt bidrar till att vinna väljarstöd.

Det här fick de rödgröna partierna att gå i taket och Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros anklaga regeringen för att lägga fram en budget som var kliniskt ren från jobbinsatser.

Det här kan till viss del förklaras med att alliansen och de rödgröna har olika uppfattningar om vad som är en jobbskapande politik. Medan alliansen har uppfattningen att lägre skatter, som ökar incitamentet att arbeta, och lägre arbetsgivaravgifter, som gör det billigare att anställa, leder till en ökad sysselsättning förefaller de rödgröna har precis motsatt uppfattning.

En annan tydlig förklaring är höstens val. Vilket också förklarar att tonläget i gårdagens budgetdebatt var mer uppskruvad än tidigare under mandatperioden. Det var en i stora stycken upprörd och agitatorisk opposition som tog sig ton. Där Östros var de rödgrönas främste banerförare.

Men vad kan de rödgröna göra mer än att gnälla på alliansen? Det finns än så länge inte någon gemensam ekonomisk politik som de kan ställa i relation till regeringens. Och enligt rykten från förhandlingarna så kärvar det ordentligt mellan partierna.

Mer läsning

Annons