Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var katastrofkänsla"

Ett hus vid Norrdellens strand flyttades en meter när stora ismassor trycktes upp på land.

Morgan Persson äger ett av de fyra husen som ligger intill strandkanten och i helgen fick han ett telefonsamtal om vad som hade hänt.

– Jag kunde inte föreställa mig vad jag skulle få se när jag kom dit. Jag trodde att verandan lättat lite gran. Men det var en katastrofkänsla jag fick när jag kom dit. Det var en sån förödelse, framförallt grannens hus som flyttat en meter på sig och hela huset är fullt av is.

Ingen person kom till skada när isen trycktes upp på land. Det var bara två av de fyra husen som blev träffade av ismassorna. Morgan Perssons altan blev demolerad.

– Men tack vare en stenmur framför huset så blev isen stoppad och reste sig uppåt i stället. Det här är tragiskt för husägarna. Men det måste ha varit ett enormt skådespel när det hände.

Lisa Lind arbetar som oceanograf på SMHI och hon berättar att det här fenomenet kan man ofta se till havs.

– Det har varit blåsigt i hela landet nu i helgen, utan att ha sett just det här vid Dellen, tror jag att det är vinden som har tryckt upp isen på land, säger hon.

Morgan Persson har haft huset sedan 1986 och han har aldrig varit med om något liknande.

– Nu hoppas vi bara att det inte händer igen, säger han.